Bananowy desernik na zimno

19:23



Moja wersja sernika na zimno w deserowym wydaniu. Ciasteczkowy spód, następnie warstwa serowa oraz bananowa z karmelkową polewą. Całość zwieńczona podprażonymi płatkami migdałów. Po prostu kremowy, subtelny w smaku serniczek. 


Składniki (na 3 pucharki): 


ciasteczkowy spód

-opakowanie zbożowych ciasteczek (u mnie belvita zboża+mleko)
-chlust gorącego mleka


warstwa serowa

-250 g serka wiejskiego 
-saszetka wanilinowego cukru
-łyżeczka żelatyny 


warstwa bananowa

-duży, przejrzały banan
-1-2 łyżki jogurtu naturalnego
-łyżeczka żelatyny


polewa

-4-5 cukierków z karmelem/krówek/toffi 
-odrobina mleka
+płatki migdałowe

Przygotowanie:


Ciasteczkowy spód- ciasteczka drobno rozkruszyć w malakserze, połączyć z odrobiną mleka. Gotową masę wyłożyć na dnie pucharków. 
Warstwa serowa- serek wiejski dokładnie zmiksować z cukrem i rozpuszczoną żelatyną. Nałożyć na ciasteczkowy spód, włożyć do lodówki na czas stężenia.
Warstwa bananowa- banana rozgnieść dokładnie widelcem z jogurtem i żelatyną. Nałożyć na stężoną warstwę serową.
Polewa- cukierki roztopić dokładnie w odrobinie mleka. Stygnącymi oblać wierzch deseru. 
Na koniec posypać serniczek podprażonymi płatkami migdałów. 






-

You Might Also Like

0 komentarze

Wyświetlenia