Owsiane ciasto z białą czekoladą i dżemem malinowym

16:44




Weekendowe pieczenie to dla mnie chyba najlepszy sposób na chandrę. :) 
Od kilku dni chodziło za mną takie zwykłe ciasto - najlepiej z kruszonką i owocami.  Świeżych malin brak, więc postanowiłam wykorzystać dżem. Dodałam także moją ulubioną, białą czekoladę, która doskonale skomponowała się ze smakiem tych owoców. Ciasto wyszło wilgotne i bardzo smaczne, a przy tym zdrowe. Mimo obecności płatków owsianych i mąki pełnoziarnistej nie odbiega smakiem od tradycyjnych wypieków. W sezonie letnim koniecznie do zrobienia ze świeżymi malinami. 

Składniki:

na ciasto

  • 100 g mąki tortowej
  • 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 100 g mąki owsianej/drobno zmielonych płatków owsianych
  • 100 g miękkiego masła
  • 100 g cukru pudru
  • 3 duże jaja
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • tabliczka białej czekolady
  • pół szklanki mleka

dodatkowo

dżem malinowy i wiórki kokosowe



Przygotowanie:

Pół tabliczki czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej lub kuchence mikrofalowej. Odstawić do wystudzenia. Pozostałą czekoladę zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Masło utrzeć mikserem z cukrem i rozpuszczoną czekoladą do uzyskania puszystej masy. Dodawać kolejno jajka i dalej ucierać. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i startą czekoladą. Połączyć z masą maślano-jajeczną wraz z mlekiem, cały czas ucierając mikserem. 
Formę wyłożyć papierem do wypieków. Ciasto  wyłożyć, wierzch wyrównać. Rozsmarować na nim warstwę dżemu malinowego i oprószyć wiórkami kokosowymi. 







owsiana kruszonka


  • 4 łyżki masła
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki płatków owsianych
  • 3 łyżki mąki


Wszystkie składniki dokładnie wymieszać na kruszonkę. Gotową posypać ciasto.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 40 minut do tzw. ,,suchego patyczka".








Udanych wypieków! 



\

You Might Also Like

0 komentarze

Wyświetlenia