Sernik z brzoskwiniami - klasyk!

11:28




Mój pierwszy pieczony sernik, przygotowany na wzór tradycyjnego przepisu  - na kruchym spodzie z intensywnie
brzoskwiniową masą serową i resztą kruchego ciasta. Szybki w przygotowaniu i pyszny - nie może się nie udać!


Składniki (na tortownicę o średnicy 23 cm.) : 

kruche ciasto 

- 400 g mąki (u mnie pół na pół krupczatka z pszenną pełnoziarnistą)
- 200 g masła
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 5 żółtek

masa serowa

- 500 g półtłustego twarogu typu klinek
- 125 g gęstego greckiego jogurtu (u mnie waniliowy)
- 5 białek
- 4 łyżki cukru
- kisiel brzoskwiniowy (40 g)
- słoik dżemu brzoskwiniowego (u mnie 100 % owoców)
- puszka (ok. 800 g) brzoskwiń

Przygotowanie: 


Kruche ciasto: Wszystkie składniki uformować na gładkie jednolite ciasto. 1/3 zawinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażalki.Tortownicę natłuścić, podsypać bułką tartą i wylepić pozostałą częścią ciasta.


Masa serowa: Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Twaróg wymieszać z jogurtem, dżemem i kisielem. Następnie delikatnie połączyć z ubitą pianą. Tak przygotowaną masę rozprowadzić na cieście. Brzoskwinie dokładnie odsączyć z zalewy i pokroić (każdą połówkę podzieliłam na 4-6 części). Owoce wyłożyć i docisnąć na wierzchu serowej masy. Wyciągnąć ciasto z zamrażalnika i zetrzeć je na wierzch na tarce o grubych oczkach.

Ciasto piec przez ok. 60 minut w piekarniku nagrzanym do ok. 180 stopni. Pozostawić przy lekko uchylonych drzwiczkach do ostygnięcia. Przechowywać w lodówce. Najlepsze następnego dnia. Smacznego.






You Might Also Like

0 komentarze

Wyświetlenia