Stir-fry z kaszą jaglaną, zieloną fasolką i serem feta

16:23






 Kasza jaglana prosto z patelni czyli stir-fry z zieloną fasolką, papryką, pomidorkami koktajlowymi i fetą ; doprawione pieprzem, chilli oraz czosnkiem. To wspaniała propozycja na lekki lunch lub wykwintną kolację. Kaszę i fasolkę najlepiej ugotować dzień wcześniej, następnego wystarczy podsmażyć z ulubionymi dodatkami i cieszyć się smakiem pysznej potrawy.



Składniki (na 2 porcje):


- 100 g kaszy jaglanej (przed ugotowaniem)
- 450 g fasolki szparagowej (użyłam mrożonej)
- papryka czerwona
- pomidorki koktajlowe
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- opakowanie sera typu feta (ok. 180 g)
- sól, pieprz, chilli, papryka ostra w proszku, szczypta cukru
- cytryna do skropienia 


Przygotowanie: 

Kaszę (najlepiej dzień wcześniej) ugotować. Przepłukać gorącą wodą (w celu pozbycia się charakterystycznej goryczki), wsypać do rondelka i zalać niepełną szklanką wody, przykryć i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować ok. 5 minut, wyłączyć gaz ; odstawić kaszę by wchłonęła cały płyn i stała się sypka. Dosolić do smaku. 
Fasolkę ugotować al dente. 
Czosnek drobno posiekać/przecisnąć przez praskę, pokroić paprykę. 
Na patelni rozgrzać oliwę z czosnkiem i papryką. Następnie dodać fasolkę, kaszę i koncentrat. Doprawić całość wg uznania. Na koniec dorzucić pomidorki koktajlowe i fetę. Gotowe danie skropić sokiem z cytryny. Smacznego. :)






You Might Also Like

0 komentarze

Wyświetlenia