Cukinie faszerowane kaszą jaglaną i kurczakiem

18:13




Zapiekane cukinie wypełnione po brzegi aromatycznym farszem z kaszy jaglanej, mięsa drobiowego i warzyw - cebuli, marchwi, czosnku i kukurydzy. Dobrze doprawione mieszanką curry, ostrą papryką, pieprzem i chilli. Efektowny, pożywny posiłek, idealny na uczczenie pierwszych wiosennych dni:) W sam raz dla lubiących wyraźniejsze smaki.


Składniki (na 2 cukinie):

  •  2 średniej wielkości cukinie (po ok. 350 g każda)
  •  podwójna pierś z kurczaka
  • 100 g kaszy jaglanej
  • 2 średniej wielkości marchwie
  • cebula
  • ząbek czosnku
  •  ok. 1/2 szklanki mleka
  •  czubata łyżka serka kremowego 
  • 1-2 łyżki oleju
  •  3 łyżki kukurydzy konserwowej 
  • przyprawy : 2 łyżeczki mieszanki curry, pół łyżeczki ostrej papryki, porządna szczypta chilli, pieprzu i czosnku w proszku, sól 
  • garść tartego sera
  • sok z cytryny do skropienia i natka pietruszki

Przygotowanie:

Kaszę jaglaną ugotować na sypko w lekko osolonej wodzie. Odstawić. Pierś z kurczaka drobno posiekać i posolić. 
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Cukinie umyć, osuszyć, przekroić poziomo na 2 części. Wydrążyć środek. Miąższ posiekać na desce, przełożyć do miski średniej wielkości. Marchew obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Połączyć w misce z miąższem z cukinii. Cebulę i czosnek drobno posiekać. Na patelni rozgrzać olej. Podsmażyć cebulę z czosnkiem, potem dorzucić pozostałe warzywa (marchew, miąższ, kukurydzę), posolić, podlać mlekiem. Po chwili na patelnię wrzucić mięso, szybko podsmażyć, przyprawić curry, papryką, chilli, pieprzem i czosnkiem, Pod koniec dodać ugotowaną kaszę, serek kremowy, skropić sokiem z cytryny. Całość dokładnie przemieszać i trzymać jeszcze chwilę na dużym ogniu do czasu, aż mleko odparuje. 
Wydrążone cukinie natrzeć solą i pieprzem, następnie ostrożnie wypełnić farszem. Posypać tartym serem. Zapiekać na blasze wyłożonej folią aluminiową lub papierem do pieczenia przez 30-40 minut (do czasu aż cukinia zmięknie). Udekorować natką pietruszki. Podawać z jogurtem naturalnym bądź kefirem. Smacznego. :)



You Might Also Like

0 komentarze

Wyświetlenia