Jogurtowa panna cotta a'la rafaello

17:53





Słynny włoski deser w nieco lżejszej, jogurtowej wersji. Z białą czekoladą i wiórkami kokosowymi - niczym pralinki rafaello! Wzbogacony płatkami jaglanymi o wysokiej wartości odżywczej.

 Idealnie kremowa, rozpływająca się w ustach - po prostu panna cotta.


Składniki (na ok. 4 filiżanki) :


  • szklanka mleka 2%
  •  kubeczek jogurtu naturalnego (200g)
  • 1/2 tabliczki białej czekolady
  • 50 g płatków jaglanych 
  •  2 łyżki wiórek kokosowych
  •  łyżka mleka w proszku
  •  łyżka miodu (lub cukru)
  • 2 łyżeczki żelatyny + odrobina wody do jej rozpuszczenia

dodatkowo

ulubiona konfitura do podania 


Przygotowanie :


Żelatynę namoczyć w 1/4 szklanki  wody i rozpuścić w mikrofalówce podgrzewając ją przez ok, 10 sekund (nie doprowadzając do wrzenia). W rondelku zagotować mleko z czekoladą połamaną na kostki. Stopniowo dodawać płatki jaglane, mleko w proszku i wiórki kokosowe, cały czas dokładnie mieszając. Gotować ok. 2-3 minut na średnim ogniu, odstawić do przestudzenia. Jogurt wymieszać z miodem i żelatyną, następnie dodać ugotowane płatki. Masę przelać do filiżanek i odstawić do lodówki na czas stężenia (ok.1-2h). Podawać z ulubioną konfiturą lub dżemem, uprzednio podważając boki nożykiem i zanurzając na kilka sekund w naczyniu z ciepłą wodą (by łatwiej było wyjąć ją z formy).. Smacznego. :)







You Might Also Like

0 komentarze

FlyB - Kulinaria

Facebook

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Wyświetlenia