Ciasto grysikowe z czekoladą i truskawkami

07:33




Ciasta bez pieczenia mają to do siebie, że praktycznie zawsze się udają, a ich smak nigdy nie zawodzi. Cieszą się dużą popularnością, zwłaszcza w sezonie letnim. I takie właśnie jest to ciasto -
przepyszne. Z kremem grysikowo-czekoladowym, orzeźwiającym musem truskawkowym oraz jogurtem. Smakowało wszystkim domownikom!, ale trzeba bardzo uważać, bo zadziwiająco szybko znika... w tajemniczych okolicznościach ;)





Składniki :



Masa grysikowa :
  • 1,2 l  mleka 2% 
  • 150 g kaszy manny
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady (u mnie z 81% zawartością kakao)
  • 1 tabliczka czekolady mlecznej
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki ciemnego, naturalnego kakao
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.Na spodzie ułożyć pierwszą warstwę herbatników.


Mleko, czekolady, cukier i kakao połączyć w garnku z grubym dnem i podgrzewać do zagotowania. Gdy mleko się zagotuje, wsypywać strumieniem kaszę manną cały czas mieszając trzepaczką, by nie powstały grudki. Goracą masę wylać na ciastka, wyrównać szpatułką.



Masę grysikową przykryć kolejną warstwą herbatników. Wstawić do lodówki na ok. 30 minut.





Pianka jogurtowa :

  • 400 g jogurtu naturalnego gęstego
  • ok. 100 g płatków śniadaniowych Cini Minis (truskawkowych;))
  • 2 białka jaja kurzego
  • 2 łyżki cukru
  • opakowanie truskawkowego kisielu instant 
  • łyżka żelatyny + 1/4 szklanki mleka

Białka ubić ze szczyptą soli i cukrem na sztywną pianę. Żelatynę rozpuścić w ciepłym mleku. Do piany stopniowo dodawać jogurt, a następnie kisiel, cały czas miksując na niskich obrotach. Na koniec wmieszać pokruszone płatki i rozpuszczoną żelatynę. Pokryć pianką drugą warstwę herbatników. Włożyć do lodówki na czas stężenia.





Masa truskawkowa :
  • ok. 700 g truskawek, umytych i odszypułkowanych 
  • 1 galaretka truskawkowa
  • łyżka żelatyny
  • 2 łyżki cukru
  • szklanka wody 

Truskawki rozgnieść przy pomocy np. praski do ziemniaków. W garnku zagotować wodę, wsypać galaretkę, żelatynę i cukier, a następnie przemieszać. Odstawić z ognia i połączyć z owocami.
Gdy zacznie tężeć wylać na masę jogurtową i ponownie włożyć do lodówki.




Polewa jogurtowa :
  • ok. 150 g jogurtu naturalnego gęstego
  • 2 łyżki mleka w proszku
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka ciepłej wody

Jogurt zmiksować z cukrem, mlekiem w proszku i ciepłą wodą. Tak przygotowaną polewą udekorować wierzch ciasta. 




Dodatkowo :
  • ok. 300 g pełnoziarnistych herbatników maślanych
  • truskawki do dekoracji
  • kilka kostek startej gorzkiej czekolady 

Na koniec można poukładać na nim np. plasterki truskawek i posypać gorzką czekoladą. 







You Might Also Like

0 komentarze

Wyświetlenia