Truskawkowo-kokosowy sernik na zimno

16:50




Pyszny, leciutki serniczek na spodzie z pokruszonych herbatników, płatków kukurydzianych oraz masła. 
 Delikatnie kokosowy, z orzeźwiającym truskawkowym musem na wierzchu. Rewelacja!






... i nawet Stefan nie mógł się oprzeć! ;)



Składniki (na standardową blaszkę):




Spód

  • 250 g pełnoziarnistych herbatników maślanych
  • 100 g płatków kukurydzianych Corn Flakes
  • ok. 150 g masła (część można zastąpić ciepłym mlekiem)


Ciasteczka oraz platki rozkruszyć na drobny pył i połączyć w misce z roztopionym masłem. Masę przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, równomiernie rozprowadzić i delikatnie docisnąć. Wstawić do lodówki na czas przygotowywania warstwy serowej. 




Warstwa serowa

  • 1 kg sera na serniki (wiaderkowego)
  • budyń waniliowy
  • 150 g cukru pudru
  • 100 g wiórków kokosowych
  • kilka łyżek likieru kokosowego
  • 1 galaretka truskawkowa + 1 łyżka żelatyny + szklanka wody



Żelatynę oraz galaretkę rozpuścić w szklance ciepłej, ale nie wrzącej wody. 
Ser utrzeć w misce wraz z cukrem, budyniem, żelatyną, wiórkami i likierem kokosowym. Tak przygotowaną masę wyłożyć na ciasteczkowy spód i ponownie wstawić do lodówki.


Truskawkowy mus




  • ok. 0,5 kg umytych i odszypułkowanych truskawek
  • galaretka truskawkowa + łyżka żelatyny + szklanka wody
  • 3 białka
  • 3 łyżki cukru
  • 400 g jogurtu greckiego
  • op. kisielu truskawkowego instant



Galaretkę i żelatynę rozpuścić w szklance ciepłej wody. Truskawki zblendować na mus. Białka ubić wraz z cukrem na sztywną pianę. Jogurt połączyć z tężejącą galaretką i musem. Do powstałej masy dodawać stopniowo po łyżce ubitej piany i kisielu. Gotowy mus wylać na warstwę serową i wstawić do lodówki na czas stężenia (ok 3 h.), a najlepiej na całą noc.
Gotowy sernik dowolnie udekorować.






Smacznego!



You Might Also Like

0 komentarze

Wyświetlenia