Bananowo-orzechowe ciasto ze śliwkami i czekoladą

17:20



Ostatni tydzień wakacji pachnie u mnie domowym ciastem ze śliwkami, czekoladą i owsianą kruszonką...




Szkoda, że w roku szkolnym będę miała mniej czasu na cieszenie się takimi smakami. Na pewno nie na tyle często, by kilka razy w tygodniu raczyć się smakiem domowych wypieków. Chcąc jak najlepiej wykorzystać te ostatnie dni wolności, upiekłam dzisiaj ciasto wyjątkowe. To znaczy - moje wypieki zawsze są wyjątkowe, bo do każdego podchodzę z sercem i mimo, że nie zawsze wychodzi, uparcie dążę do polepszenia swoich umiejętności. 
Ciasto wyjątkowe - bananowe, na orzechowym maśle z czekoladą, śliwkami i owsianą kruszonką... a na dodatek tak pięknie pachnie cynamonem! Składników nie jest mało, ale to przez moje niezdecydowanie i chęć wykorzystania tego, w co akurat były zaopatrzone moje szafki (no, i lodówka też!).
Wyszło bananowo-czekoladowo-śliwkowo pyyysznie!
Ciasto jest wilgotne i zbite - wprost rozpływa się w ustach. Takie w sam raz słodkie, z baardzo kremową, czekoladową masą - mniam! A smak dopełnia kwaskowatość śliwek i słodka, owsiana kruszonka.
Wszyscy byli zachwyceni! Nawet tata zjadł z wielkim apetytem, chociaż za bananami nie przepada. :)





Składniki (na tortownicę o śr 23 cm):



bananowe ciasto

  • 300 g mąki (u mnie pół na pół pełnoziarnista pszenna z krupczatką)
  • 100 g masła orzechowego 
  • 50 g cukru
  • 2 dojrzałe banany
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • cynamon
  • mały kubeczek jogurtu naturalnego


Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Stopniowo wbijać po jednym jajku, cały czas miksując. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i jogurt. Banany rozgnieść widelcem na papkę i wmieszać w ciasto. Doprawić porządną szczyptą cynamonu (ewentualnie dwiema ;)).


czekoladowy serek


  • małe opakowanie śmietankowego serka homogenizowanego (u mnie białe ,,Danio")
  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • kilka łyżek mleka



Czekoladę rozpuścić z kilkoma łyżkami mleka w kąpieli wodnej lub przy użyciu kuchenki mikrofalowej. Połączyć trzepaczką z serkiem, dodając w razie potrzeby więcej mleka (masa nie może być zbyt gęsta).



owsiana kruszonka


  • 50 g mąki
  • 50 g płatków owsianych
  • 50 g masła
  • 50 g cukru

+  kilka śliwek (ok. 400 g)


W misce rozetrzeć masło z mąką, płatkami i cukrem tak, by powstała kruszonka.


Ciasto wyłożyć do wcześniej natłuszczonej i oprószonej bułką tartą formy. Rozsmarować czekoladowy serek. Śliwki przepołowić i wypestkować. Poukładać na wierzchu ciasta skórką do dołu. Posypać kruszonką. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i piec przez ok. 50-60 minut do tzw. ,,suchego patyczka". Studzić przy uchylonych drzwiczkach. Wierzch można dodatkowo posmarować rozbełtanym jajkiem z 2 łyżkami mleka - ładnie się zezłoci. :)





Udanych wypieków!


You Might Also Like

0 komentarze

Wyświetlenia