Jagodzianki z serem

20:05


Dzisiaj przedstawiam klasykę - jagodzianki z serem... Pyszne, świeżutkie bułeczki z kremowym twarożkiem i jagodami ( chociaż maliny też się sprawdzą ). To prawdziwy smak lata :)
Pomimo przewagi mąki pełnoziarnistej ciasto jest elastyczne, łatwo się zagniata i pięknie rośnie.;)
Najlepsze w dniu wypieku! 



Z podanego przepisu wychodzi ok. 16 niewielkich drożdżówek.


Składniki :


ciasto


  • 500 mąki pszennej (u mnie 200 g krupczatki i 300 g pełnoziarnistej)
  • 5 łyżek cukru
  • 50 g drożdży świeżych (!)
  • 100 g masła
  • 250 ml mleka
  • szczypta soli
  • 2 jajka


nadzienie


  • 500 g twarogu półtłustego (zmielonego trzykrotnie)
  • 100 g naturalnego jogurtu
  • 2 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • łyżka budyniu waniliowego (skrobi)
  • 50 g wiórków kokosowych
  • szklanka jagód 




Przygotować rozczyn : Mleko podgrzać, dodać cukier i wkruszyć drożdże. Wymieszać do całkowitego rozpuszczenia. Przygotowany zaczyn przykryć ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 10-20 min. 

Do miski wsypać mąkę i sól, wbić jajka i wyrośnięte drożdże. Chwilę wyrabiać, dodać roztopione masło. Wyrabiać dość długo, aż ciasto przestanie przyklejać się do rąk - będzie elastyczne. W razie potrzeby podsypać mąką. Gotowe ciasto uformować w kulę, odłożyć do miski i przykryć ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 h.


W tym czasie przygotować nadzienie : W misie utrzeć twaróg z jogurtem, jajkami, cukrem, budyniem i wiórkami kokosowymi. Robić tak przez kilka minut na niskich obrotach miksera do połączenia składników.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat. Podzielić na ok. 16 równych części.
Z każdej części uformować kulki, następnie ułożyć je blisko obok siebie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Drożdżówki odłożyć w ciepłe miejsce na ok. 30 minut do podrośnięcia. 
Kulki rozpłaszczyć i uformować wgłębienia na nadzienie, najlepiej przy pomocy szklanki. Do każdego dołka włożyć po łyżce masy serowej.Następnie wcisnąć po kilka jagód na wierzch każdej bułeczki.Posmarować dodatkowo rozbełtanym jajkiem. Ładnie się zezłocą.;) Jagodzianki wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piec przez ok. 20-30 minut (do zarumienienia). 





Studzić na kuchennej kratce. Dodatkowo można posypać cukrem pudrem. 
Smacznego! :)







You Might Also Like

0 komentarze

Wyświetlenia