Kakaowo-serowe muffinki ze śliwkami

20:03


Małe, urocze porcje słodkiej przyjemności czyli muffinki. Szybkie i proste w wykonaniu, zwłaszcza gdy niespodziewanie najdzie ochota na ,,coś słodkiego". :) Nawet jeśli nie mamy w domu specjalnych papilotek, bez problemu można je samodzielnie wykonać z papieru do pieczenia - wyciąć kwadraty, zgiąć wzdłuż przekątnych, włożyć w dołek w formie do muffin i docisnąć. 




Dzisiaj prezentuję pyszne połączenie kakaowego ciasta z naturalnym serkiem i śliwkami - węgierkami w nadzieniu.Śliwek u mnie pod dostatkiem, więc korzystam póki mogę. :D
Muffinki są takie lekkie, wilgotne, bardzo kakaowe... po prostu rewelacyjne! :)





Składniki (na ok. 16 muffinek) :




kakaowe ciasto


  • 250 g mąki (u mnie 150 g tortowej i 100 g pełnoziarnistej)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 3 łyżki kakao
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • mały jogurt naturalny

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę wymieszać w misce wraz z cukrem. W osobnym naczyniu połączyć ze sobą mokre składniki : jajka, jogurt, olej i mleko. 
Delikatnie wymieszać razem z suchymi składnikami do połączenia składników. Piekarnik nagrzać do 200 stopni C.


serowe nadzienie


  • 300 g śmietankowego serka homogenizowanego lub naturalnego twarożku
  • 1 jajko
  • 1/2 op. budyniu śmietankowego
  • kilkanaście śliwek węgierek
  • + 2-3 łyżki cukru (w przypadku naturalnego, niedosładzanego serka)


Serek utrzeć z jajkiem, budyniem i ew. cukrem. Śliwki umyć, osuszyć, wypestkować i pokroić na mniejsze kawałki.

Do papilotek nakładać kolejno : 1 łyżkę kakaowego ciasta, 1 łyżkę nadzienia serowego, kawałki śliwek i kolejną łyżkę ciasta. Piec przez 20-30 minut do tzw. ,,suchego patyczka". Studzić na kuchennej kratce.




Udanych wypieków! 



You Might Also Like

0 komentarze

Wyświetlenia