Kruche ciasto z porzeczkami, budyniem i bezą

11:31




Pyszny, kruchy placuszek z czerwonymi porzeczkami, budyniem i lekką bezową pianką. Proste ciasto, idealne na upalne dni. Kwaskowatość porzeczki świetnie przełamuje słodycz śmietankowego budyniu oraz bezy.  Przepis koniecznie do powtórzenia (również z innymi owocami lata) - polecam!





Składniki:


Ciasto kruche

  • 300 g mąki
  • 200 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki wody
  • szczypta soli


Masło pokroić w kostkę i szybko zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta. Uformować w kulę, następnie owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez przynajmniej 30 min. 


Budyń

  • 3 szklanki mleka 2%
  • budyń śmietankowy
  • łyżka kaszy manny
  • 2 łyżki cukru

Budyń ugotować wg instrukcji na opakowaniu, odstawić do lekkiego przestudzenia.


Dodatkowo

  • dżem z czarnych porzeczek
  • ok. 500 g umytych i osuszonych czerwonych porzeczek

Schłodzonym ciastem wylepić formę o wymiarach  20x30 cm, uprzednio natłuszczoną i oprószoną bułką tartą. Spód podziurkować widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C. Piec przez ok. 20 minut na złoty kolor. 


Beza

  • 5 białek
  • 100 g cukru pudru
  • łyżka soku z cytryny
  • łyżka skrobi ziemniaczanej

Białka rozmiksować ze szczyptą soli. Ubijać na wysokich obrotach stopniowo dodając cukier (najlepiej po łyżce) do uzyskania sztywnej piany.Pod koniec wymieszać z sokiem z cytryny i skrobią ziemniaczaną.
Na podpieczonym spodzie rozsmarować dżem, nałożyć warstwę budyniu, wyrównać szpatułką. Wyłożyć porzeczki, na wierzch położyć bezę i wstawić do piekarnika. Piec przez kolejne 20 minut, później zmniejszyć temp. do 60 stopni i włączyć termoobieg. Suszyć bezę przez dodatkowe 10 minut. Ciasto studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.





Udanych wypieków!


Letnie owoce

You Might Also Like

0 komentarze

Wyświetlenia