Sałatka szpinakowa z tortellini

16:00




Dzisiaj przedstawiam wspaniały pomysł na wykorzystanie gotowych pierożków tortellini.
 Użyłam 400-gramową paczuszkę z nadzieniem szpinakowo-serowym, bo stwierdziłam, że będzie w sam raz. I rzeczywiście był to trafny wybór... albo moje wielkie zamiłowanie do połączenia szpinaku z serem. ;)
 Do sałatki wykorzystałam świeży szpinak, pomidorki koktajlowe i czosnek. Skropiłam sokiem z cytryny, dosypałam nieco soli i pieprzu, a także resztkę zielonego pesto i jogurtu. Na koniec posypałam prażonymi nasionami słonecznika. 



 Myślę, że taka sałatka sprawdzi się idealnie nie tylko jako dodatek do mięs czy przystawka, ale również jako samodzielne danie. 


Składniki (na dużą miskę) :



  • 1 opakowanie tortellini z nadzieniem szpinakowo-serowym
  • 1 opakowanie świeżego szpinaku baby
  • 1 opakownie pomidorków koktajlowych


Tortellini ugotować wg przepisu na opakowaniu. Lekko przestudzić. 
Wymieszać w dużej misce ze szpinakiem i pomidorkami przekrojonymi na pół. 



sos


  • 2 łyżki zielonego pesto
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz


Wszystkie składniki wymieszać dokładnie w kubeczku dodając przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać do sałatki, doprawić. Wstawić do lodówki na ok. 2h przed podaniem, by smaki się ,,przegryzły". ;)





Smacznego!




You Might Also Like

0 komentarze

Wyświetlenia