Drobiowe klopsiki w sosie pomidorowym

18:20




Klopsiki to zdecydowanie jedno z moich ulubionych, domowych dań. Sycące, zdrowe i baardzo smaczne. Do tej pory robiła je moja mama, ale dzisiaj to ja pokusiłam się o ich wykonanie. ;)
Niby nic trudnego, a jednak za każdym razem wychodzą nieco inne.
Można je ugotować dzień wcześniej, a następnego dnia od razu podgrzać z sosem pomidorowym. W tym przypadku użyłam po prostu zmiksowanych pomidorów z puszki, które delikatnie doprawiłam.
Te klopsiki, przygotowane na parze, są świetną alternatywą dla tradycyjnych, smażonych dań.
Mięso jest bardzo delikatne i doskonale komponuje się z sosem. Z kaszą gryczaną stanowiło pyszny i wartościowy posiłek.

Składniki :


pulpeciki (mi wyszło ok. 14 sztuk)


  • 500g mięsa mielonego z indyka
  • 1 czerstwa bułka (u mnie grahamka)
  • mleko do namoczenia bułki
  • 1/2 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • łyżka masła
  • 1 jajko
  • sól i pieprz

Bułkę zalać mlekiem, odstawić do namoczenia. Cebulkę i czosnek posiekać. Następnie zrumienić i lekko poddusić na łyżce masła. Do większej miski włożyć mielone mięso, namoczoną bułkę, jajko oraz podsmażoną cebulę z czosnkiem. Wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Uformować niewielkie kulki. Ułożyć je w naczyniu do gotowania na parze ( z gotującą się wodą) i gotować ok. 10 min. pod przykryciem na średnim ogniu. 

sos pomidorowy

  • passata pomidorowa lub pomidory z puszki (po ok. 400g )
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej i ostrej
  • 1 lyżka ketchupu 
  • sól i pieprz
+ natka pietruszki


Jeśli używamy pomidorów z puszki należy je wcześniej zmiksować.
Zagotować na patelni z dodatkiem 1/2 szklanki wody ( w zależności jaką gęstość chcemy uzyskać), zmniejszyć ogień i doprawić. Do sosu wmieszać pulpeciki i jeszcze chwilkę gotować (jakieś dwie-trzy minuty).
Posypać natką pietruszki. Podawać z kaszą gryczaną/ryżem/ziemniakami lub makaronem. To uniwersalne danie ze wszystkim będzie doskonale smakować. :)




Smacznego!


You Might Also Like

0 komentarze

Wyświetlenia