Kukurydziana tarta z jaglanym budyniem i gruszkami

15:36


Żegnamy lato, witamy jesień, a wraz z nią rozpoczynający się sezon na słodkie śliwki, soczyste jabłka, czy dorodne gruszki...




Chociaż śliwek mam pod dostatkiem, postanowiłam by w dzisiejszym wypieku główną rolę odegrały gruszki. Może nie są moimi ulubionymi owocami, ale w takim połączeniu smakują wybornie!
Spód wykonany z pokruszonych płatków kukurydzianych z dodatkiem kakao, masa z ,,budyniu" jaglanego,a na wierzchu... gruszki w miodzie, delikatnie wieńczące deser.
Tak jak szybko robi się tą tartę, tak też szybko znika. Stety bądź niestety. ;) W każdym razie na pewno warto wypróbować przepis. Zapraszam!




Składniki:


kukurydziany spód

  • 250 g płatków kukurydzianych
  • 100 g masła
  • 1/4 szklanki ciepłego mleka
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 3 łyżki płynnego miodu

Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
Płatki zmiksować w malakserze na drobny pył. Dokładnie połączyć w jednej misce z roztopionym masłem, mlekiem, miodem i kakao. Lekko zagnieść. Ciasto powinno się delikatnie kleić do rąk.
Formę do tarty lekko natłuścić olejem i oprószyć bułką tartą. Wylepić dno i brzegi formy (pozostawiając ok 1 cm wolnego miejsca). Podpiekać przez ok. 15 minut. W tym czasie przygotować nadzienie.


jaglany ,,budyń"


  • 2,5 szklanki mleka 
  • 50 g płatków jaglanych
  • łyżka skrobi lub budyniu śmietankowego 
  • 2 łyżki cukru

Dwie szklanki mleka zagotować z cukrem. W pozostałym, zimnym mleku rozmieszać łyżkę skrobi/budyniu. Do gotującego się mleka wsypać płatki jaglane i natychmiast obniżyć moc palnika. Trzymać przez kilka minut na średnim ogniu, do czasu aż masa lekko zgęstnieje. W międzyczasie wlać pozostałe mleko z budyniem. Odstawić do przestudzenia. W razie potrzeby budyń można dodatkowo zmiksować. 


dodatkowo

  • 3 średniej wielkości gruszki
  • 2 łyżki miodu
  • łyżka soku z cytryny
  • 1 żółtko

Gruszki obrać, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne, a następnie pokroić w plasterki. Połączyć z miodem i skropić sokiem z cytryny.
Na podpieczonym spodzie rozprowadzić budyń. Ułożyć gruszki, polać miodem, a następnie wysmarować żółtkiem (ładnie się zezłocą). Wstawić ponownie do piekarnika na ok. 30 minut.
Ostudzić. Tartę przechowywać w lodówce. 







You Might Also Like

0 komentarze

Wyświetlenia