Naleśnikowa lasagne ze szpinakiem i cukinią

18:56


Dzisiaj przychodzę z propozycją na nieco bardziej czasochłonne danie. Oczywiście pracę można sobie ułatwić rozkładając ją na dwa dni - jednego usmażyć naleśniki, drugiego dokończyć całość. W tradycyjnych przepisach używa się gotowego makaronu lasagne, ale ja pokusiłam się o samodzielne wykonanie płatów z... naleśników! I to pełnoziarnistych. :) Lasagne jest naprawdę pyszna i ciężko odmówić sobie wzięcia dokładki. Chociaż nie należy do najlżejszych dań, może stanowić ciekawe urozmaicenie menu. Polecam!




Delikatne naleśnikowe płaty przełożone szpinakowym farszem z cukinią i serem mozzarella, zapieczone pod sosem beszamelowym. Pyszne wegetariańskie danie, nie tylko od święta.
Zapraszam!

Składniki:


naleśniki (wychodzi ok. 6-8 dużych placków)



  • 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • szklanka mleka
  • 1,5 szklanki wody
  • 2 jajka klasy M
  • szczypta soli
  •  łyżka oleju


Wszystkie składniki dokładnie ze sobą zmiksować, przykryć ściereczką i odłożyć na 20-30 minut. Naleśniki smażyć z dwóch stron na dobrze rozgrzanej patelni teflonowej (na jeden naleśnik przypada jedna chochla ciasta).

farsz szpinakowy



  • 450 g mrożonego szpinaku
  • 125 g sera mozzarella, startego na tarce
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • łyżka masła
  • łyżka oleju
  • sól i pieprz

+ duża cukinia 
+ 3 plastry żółtego sera



Cebulę drobno posiekać. Czosnek przecisnąć przez praskę.
Na patelni rozmrozić szpinak : rozgrzać odrobinę oleju i masła, podsmażyć czosnek i cebulę, a następnie wrzucić szpinak. Podlać wodą (ja użyłam jednej szklanki) i dusić pod przykryciem na średnim ogniu przez ok. 10 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Cukinię pokroić w cienkie plasterki.

sos beszamelowy 


  • 2 łyżki masła
  • 4 płaskie łyżki mąki
  • 2,5 szklanki mleka
  • szczypta gałki muszkatałowej
  • sól i pieprz

W rondelku rozpuścić masło, wsypać mąkę. Wlewać stopniowo mleko, cały czas mieszając. Zagotować. Odstawić. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Przed układaniem lazanii należy odciąć okrągłe boki naleśników, by otrzymać kwadratowe płaty.
Na dnie naczynia żaroodpornego rozprowadzić 1/3 sosu beszamelowego, a potem kolejno: naleśnik, szpinakowy farsz, plasterki cukinii, 1/2 kulki startej mozzarelli ; naleśnik, 1/3 sosu, szpinakowy farsz, plasterki cukinii, reszta mozzarelli ; naleśnik, reszta sosu beszamelowego, plasterki cukinii, 3 plastry żółtego sera. Całość zapiekać w temperaturze 180 stopni przez ok. 30 minut bez przykrycia. Gotowe danie odstawić na kilka minut do wystudzenia - to znacznie ułatwi rozkrajanie lazanii.





Smacznego! :)

You Might Also Like

0 komentarze

Wyświetlenia