Pełnoziarnista szarlotka z budyniem i orzechową kruszonką

10:48


Na weekend ciasto być musi, po prostu. Tak już jest i koniec, nic nie ma prawa tego zmienić. ;)



 Od kilku dni pogoda jest typowo jesienna, w związku z czym postanowiłam przywitać wrzesień szarlotką. Taką na pełnoziarnistym, kruchym cieście z warstwą prażonych jabłek z cynamonem, budyniem i orzechową kruszonką... 
niebo w gębie! *o*
Muszę przyznać, że to najlepsze ciasto jakie do tej pory jadłam. Z każdego wypieku jestem zadowolona, ale ta szarlotka przebiła wszystkie!
 Nie dość że pyszna, to i całkiem zdrowa - w końcu mamy tutaj pełnoziarnistą mąkę i orzechy włoskie... :) 
Musicie koniecznie wypróbować przepis!



Składniki:


Ciasto kruche

  • 300 g mąki (u mnie pół na pół pełnoziarnista ze zwykłą pszenną)
  • 200 g masła
  • 100 cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki zimnej wody
  • szczypta soli

Masło pokroić w kostkę i szybko zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta. Uformować w kulę, następnie owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez przynajmniej 30 min. 




Prażone jabłka


  • ponad 1 kg jabłek
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • szklanka wody
  • 4 łyżki miodu (zamiennie z cukrem)

Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w drobną kostkę lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Skropić sokiem z cytryny. Zagotować w dużym garnku dodając cynamon i miód. Dusić kilka minut na średnim ogniu. Odstawić.




Budyń

  • 4 szklanki mleka 2%
  • 2 budynie śmietankowe
  • 4 łyżki cukru

Budyń ugotować wg instrukcji na opakowaniu, odstawić do lekkiego przestudzenia


Orzechowa kruszonka


  • 100 g mąki pełnoziarnistej
  • 100 g masła orzechowego
  • 100 g cukru pudru
  • 100 g orzechów włoskich

W misce rozetrzeć masło z mąką, cukrem i drobno posiekanymi orzechami do czasu powstania kruszonki.
Schłodzonym ciastem wylepić formę o wymiarach  20x30 cm, uprzednio natłuszczoną i oprószoną bułką tartą. Spód podziurkować widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piec przez ok. 10 minut.
Na podpieczonym spodzie wyłożyć równomiernie jabłka, następnie przykryć warstwą budyniu i posypać kruszonką. Piec przez kolejne 35-40 minut. Studzić przez ok. 1-2 h.




Udanych wypieków!


You Might Also Like

0 komentarze

Wyświetlenia