Bezglutenowa pizza na spodzie z ryżu

17:54


Bez drożdży. Bez wyrabiania. BEZ GLUTENU! 
Pizza w niecałe... 30 minut!




Nigdy nie pomyślałabym, że kiedyś stworzę pizzę z... ryżu. Ale skoro z kaszy jaglanej udało mi się zrobić tyle ciekawych rzeczy, to dlaczego nie ma udać się tym razem? Pomysł narodził się w mojej głowie już dawno, w trosce o urozmaicenie zdrowych, ale nieco monotonnych już potraw. I to był genialny pomysł! Nie dość że zdrowy (sam ugotowany ryż+jajko), to w dodatku ,,ciasto" nie wymaga ani użycia drożdży, ani tym bardziej wyrabiania. Przygotowanie takiej pizzy zajmuje, bo ja wiem... max 20 minut? W czasie gotowania ryżu wystarczy szybko przygotować sos, nastawić piekarnik + dokroić ulubione dodatki. Później pizza spędza w piekarniku do ok. 15 minut. I... gotowe :) 




I muszę przyznać, że chyba lepszej nie jadłam! Cieniutkie ryżowe ciasto, z wierzchu chrupiące, w środku- miękkie. Do tego mój ulubiony szpinak, ser feta, szynka i warzywa... no poezja po prostu. ;) Zrobiłam małą pizzę, z zaledwie 100-gramowego woreczka ryżu, bo nie byłam pewna efektu, dlatego radzę od razu podwoić (ba, nawet potroić!) jego ilość. 

Składniki: 

na jedną małą pizzę

ryżowy spód

  • 100 g ryżu parboiled (1 woreczek)
  • 1 jajko
  • sól 
Ryż ugotować na sypko, odstawić do przestudzenia. Zblendować dokładnie z jajkiem i dodatkiem soli. Piekarnik nagrzać do 200 stopni C z funkcją ,,góra-dół".

biały sos 

  • mała cebula
  • ząbek czosnku
  • łyżka masła
  • 1/2 szklanki mleka
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • sól i pieprz
Cebulkę i czosnek drobno posiekać. Przesmażyć na patelni na maśle, wlać mleko, zagotować. Wymieszać energicznie w szklance kilka łyżek sosu z mąką. Wymieszać z resztą. Doprawić i odstawić do przestudzenia.

+ ulubione dodatki

 (te idealnie komponują się z białym sosem)

  • garść świeżego szpinaku
  • ok. 100 g sera feta
  • 2-3 plastry szynki drobiowej
  • świeży ogórek, rzodkiewka i kiełki (do podania)
Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia rozprowadzić ,,ciasto", formując okrąg. Wyłożyć sos i ulubione dodatki. U mnie był do szpinak, następnie feta, szynka i znowu feta. Dodatkowo wierzch posmarowałam delikatnie olejem, by ładniej się zarumienił.
Pizzę piec przez ok. 10-20 minut. Gotowe.




Smacznego! :) 


You Might Also Like

0 komentarze

Wyświetlenia