Francuskie ciasteczka z budyniem i śliwkami

20:07






Póki trwa sezon śliwkowy, trzeba w pełni korzystać z jego owoców! Dzisiejsze ciasteczka powstały z potrzeby przygotowania czegoś smacznego i słodkiego ,,na szybko". Nie jestem zwolenniczką półproduktów, ale czasem zdarza mi się je używać w kuchni - w końcu wszystko jest dla ludzi. Z pewnością kiedyś sama pokuszę się o samodzielne wykonanie ciasta francuskiego. Dzisiaj jednak wykorzystałam gotowy arkusz, który podzieliłam na 15 mniejszych prostokątów, nadziałam waniliowym budyniem i poukładałam połówki śliwek. Dodatkowo posmarowałam rozbełtanym jajkiem i posypałam wiórkami kokosowymi. Po spędzeniu ok. 20 minut w piekarniku nabrały pięknego, złocistego koloru - niczym prawdziwe, jesienne ciasteczka! 




Składniki:


  • 1 arkusz świeżego ciasta francuskiego
  • ok. 15 śliwek węgierek (po jednej na jedno ciastko)
  • budyń z prawdziwą wanilią
  • 2 niepełne szklanki mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki wiórek kokosowych
  • jajko




Przygotowanie: 


Budyń ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gdy tylko się zagotuje, zdjąć z ognia i odstawić do przestudzenia. W razie potrzeby można dodać odrobinę masła, będzie wtedy bardziej kremowy. :) 
Piekarnik nastawić na 180 stopni C.
Śliwki umyć, przekroić na pół i pozbawić pestek.




Ciasto francuskie podzielić na (w miarę możliwości) równe prostokąty. Mi wyszło ich łącznie piętnaście. Na środku rozsmarować odrobinę budyniu (po jednej łyżce na jedno ciastko). Ułożyć po dwie połówki śliwek. Wierzch posmarować rozbełtanym jajkiem, a następnie posypać wiórkami kokosowymi. 
Piec przez ok. 20 minut do czasu, aż ciastka się ładnie zezłocą. :) Ja piekłam w dwóch turach. 








You Might Also Like

0 komentarze

Wyświetlenia