Jagielnik z konfiturą truskawkową

17:58




Kasza jaglana chyba nigdy mi się nie znudzi. Uwielbiam wszelkie potrawy i desery z jej wykorzystaniem, a w internecie znajduję coraz więcej i więcej inspiracji. Jakiś czas temu wpadł mi w oko przepis na sernik z kaszy jaglanej - tzw. ,,jagielnik". Pomyślałam więc - ,,czemu by nie, można spróbować". No i padło akurat na to piękne, październikowe popołudnie.
Spód wykonałam z pełnoziarnistych ciasteczek i pozostałej reszty płatków jaglanych, jakie mi zostały. Samą masę ,,serową" przygotowałam z ugotowanej na mleku kaszy jaglanej, którą zblendowałam z cukrem, jogurtem oraz dodatkiem budyniu i jajka.
Najważniejsze, by dobrze ugotować kaszę! Należy ją wcześniej wypłukać lub uprażyć w garnku. W ten sposób pozbywamy się charakterystycznej ,,goryczki", która może zepsuć cały wypiek.


Po upieczeniu i ostudzeniu jagielnika, udekorowałam go konfiturą truskawkową i wiórkami kokosowymi.
 Moja mama, gdy tylko spróbowała kawałek powiedziała: ,,PRZE-PY-SZNY!"
Dodała jeszcze, że gdybym jej wcześniej nie uprzedziła, nigdy nie pomyślałaby, że jest to sernik... z kaszy jaglanej. 
Rzeczywiście, jest pyszny... taki kremowy, rozpływający się w ustach. Bez ani grama sera! Ja na pewno jeszcze powtórzę ten przepis, a Was zachęcam do wypróbowania! ;)




Składniki:

na tortownicę o śr. 23 cm 

spód 


  • 100 g herbatników pełnoziarnistych
  • 80 g płatków jaglanych
  • 50 g masła
Piekarnik ustawić na 180 stopni C. 
Ciasteczka i płatki zmiksować przy użyciu malaksera na drobny pył. Połączyć w misce z roztopionym masłem.

masa jaglana 

  • 200 g suchej kaszy jaglanej
  • 3 szklanki mleka 2%
  • 120 g cukru
  • 1/2 opakowania budyniu waniliowego
  • mały jogurt naturalny
  • 1 jajko

dodatkowo

  • słoiczek konfitury truskawkowej
  • wiórki kokosowe/płatki migdałów (opcjonalnie)

Suchą kaszę jaglaną uprażyć w garnku z grubym dnem do momentu, aż zacznie ładnie pachnieć. Wlać mleko ze szczyptą soli, przemieszać. Gotować na małym ogniu do momentu, aż kasza wchłonie płyn. 

Tortownicę wysmarować delikatnie olejem i oprószyć tartą bułką. Ciasteczkową masą wyłożyć dno formy, docisnąć. Podpiekać ok 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.

Przestudzoną kaszę jaglaną zmiksować przy użyciu ręcznego blendera. Stopniowo dodawać pozostałe składniki, tj. : cukier, budyń, jajko i jogurt. Masa powinna mieć gęstą, kremową konsystencję.
Wyłożyć na podpieczony spód i piec przez ok. godzinę. Studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Konfiturę wyłożyć na wierzchu ostudzonego sernika. 





You Might Also Like

0 komentarze

Wyświetlenia