Kotleciki z kaszy jaglanej i brokułów

19:13


Dzisiaj kolejna wegetariańska propozycja na obiad. :)




Lubię eksperymentować z różnego rodzaju bezmięsnymi kotlecikami. To smaczna i zdrowa alternatywa dla tradycyjnych dań. Ich przygotowanie nie zajmuje sporo czasu, a z połączenia ulubionych składników można wyczarować coś naprawdę pysznego. Ja dzisiaj swoje kotleciki zrobiłam z brokułów, kaszy jaglanej i białego sera. Bułkę tartą zastąpiłam odtłuszczonym lnem mielonym i zamiast je smażyć - upiekłam. Z lekka się zarumieniły, a w środku były zwarte i ...przepyszne! 
Poniżej przedstawiam ciekawostki na temat głównych produktów, które wchodzą w skład moich kotlecików :). Samo zdrowie!

Kasza jaglana - najstarsza z kasz. Jest lekkostrawna, nie uczula i nie zawiera glutenu, co jest istotne dla osób z celiakią, a także cierpiącym na niedokrwistość. Pod względem wartości odżywczych dorównuje kaszy gryczanej. Posiada najwięcej witamin z grupy B, a także żelazo i miedź. Szczególną uwagę powinny na nią zwrócić osoby pracujące intensywnie umysłowo. Dostarcza ona bowiem witaminy E i lecytyny, która korzystnie wpływa na pamięć i koncentrację, a ponadto reguluje poziom cholesterolu we krwi. Jaglanka posiada także krzemionkę, przez co ma zbawienny wpływ na kondycję włosów, skóry i paznokci.


Brokuły - jedne z najzdrowszych warzyw na świecie. Wykazują właściwości antynowotworowe dzięki zawartości sulforafanu - silnego przeciwutleniacza, który blokuje powstawanie nowotworowych mutacji DNA oraz ułatwia likwidację komórek tworzącego się nowotworu. Najlepiej gotować je na parze, wtedy zachowują najwięcej swoich cudownych właściwości. Jeszcze lepiej, gdy zestawimy je razem z pomidorami (osobiście uwielbiam to połączenie!), wtedy dodatkowo wzmacniamy ich działanie antyrakowe.


Twaróg półtłusty - bogate źródło pełnowartościowego białka, a przy tym dość niskokaloryczne. W 100 g zawiera ok. 19,8 g białka i niewiele ponad 100 kcal. Dostarcza także cennego wapnia, który wzmacnia budowę kości i zębów.


Len mielony - korzystnie wpływa na układ pokarmowy i trawienie. Ma zastosowanie w chorobach dróg oddechowych, moczowych, reumatyzmowi, zaparciach, wrzodach żołądka i dwunastnicy. W jego skład wchodzą duże ilości witaminy A, E oraz F, które wchłaniane są przez skórę oraz błony śluzowe żołądka, płuc, dróg oddechowych i moczowych.




Składniki:

na ok. 8 kotlecików

  • 1 świeży brokuł
  • 100 g suchej kaszy jaglanej (1 torebka)
  • 200 g twarogu półtłustego 
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oleju
  • 1 jajko
  • 1 łyżka lnu mielonego (u mnie odtłuszczone)
  • 2 łyżki pestek słonecznika
  • sól i biały pieprz

Przygotowanie :


Kaszę jaglaną ugotować na sypko. Ja ją zazwyczaj prażę przez kilka minut w suchym garnuszku, do czasu, aż poczuję przyjemny zapach. Zalać wtedy szklanką wody (1 szklanka na 100 g kaszy) i zagotować. Potem trzymać przez kilka minut na średnim ogniu, do czasu, aż wchłonie cały płyn. Lekko posolić.
Piekarnik nastawić na 200 stopni C.
Brokuły ugotować do miękkości w wodzie lub na parze. Posolić.
Na patelni rozgrzać łyżkę masła z olejem (z dodatkiem oleju się nie przypali!). Podsmażyć drobno posiekaną cebulkę wraz z czosnkiem. Zmniejszyć moc palnika i dusić pod przykryciem dosłownie 2-3 minuty. Odstawić.
W większej misie wymieszać przestudzoną kaszę z twarogiem, podsmażoną cebulką i czosnkiem. Rozgnieść dokładnie przy pomocy tłuczka do ziemniaków. Różyczki brokuła podzielić, a korzeń zetrzeć na tarce (tak, on też jest bardzo smaczny! :) ). Wymieszać z pozostałymi składnikami na kotleciki, dodając jedno jajko, len mielony i pestki słonecznika. Doprawić solą i białym pieprzem.
Z powstałej masy formować dłonią kotleciki, a każdy z nich obtoczyć w lnie mielonym.
Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez ok. 20 minut w temperaturze 200 stopni C. W połowie przewrócić na drugą stronę. Polecam posmarować je z wierzchu niewielką ilością oleju rzepakowego - ładnie się zezłocą. ;)
Najlepiej smakują z sosem jogurtowo-czosnkowym i sałatką.






Smacznego!



You Might Also Like

0 komentarze

Wyświetlenia