Szybki makaron z jarmużem, cukinią i twarogiem

17:02







Idealny pomysł na szybki obiad z wykorzystaniem jesiennych warzyw. Przyznam szczerze, że pierwszy raz w życiu jadłam jarmuż, zaintrygowana opowieściami znajomych i recenzjami kulinarnych blogerów. Wrażenia? Cóż... warzywo samo w sobie raczej nijakie. A słyszałam, że to cukinia uważana jest za bezsmakowych ,,wypełniacz", chociaż osobiście uwielbiam właśnie jej SMAK i chętnie dodaję ją do wszelkich dań. W przypadku poniższego makaronu idealnie wpasowała się w połączeniu z jarmużem, papryczką i moim ulubionym, wszędobylskim twarogiem. Na pewno jeszcze powtórzę to połączenie.

Jarmuż - pochodzi z zielonej rodziny kapustowatych, podobnie jak brokuły, rukiew czy brukselka. I podobnie jak wszystkie warzywa kapustowate posiada on niezwykłe właściwości antynowotworowe. Skąd? Otóż zawierają sulforafan i karotenoidy - przeciwutleniacze, które mogą uchronić przed rakiem, a także witaminę K. Ponadto jest skarbnicą potasu i wapnia.
Potas udrażnia układ sercowo-naczyniowy, powodując spadek ciśnieni. Wapń natomiast odpowiedzialny jest za prawidłową krzepliwość krwi, a także mocne kości i zęby. Nie ma konkretnego smaku (a może to moje subiektywne odczucie) i może być stosowany praktycznie wszędzie - w makaronach, sałatkach, koktajlach itede itepe...

Cukinia - z rodziny dyniowatych. Niektórzy nazywają ją kabaczkiem. Lekkostrawne warzywo, które może być pierwszym, jaki podamy małemu dziecku. Dlaczego? Ze względu na łatwą przyswajalność i bogactwo składników odżywczych. Zawiera potas, żelazo i magnez, a także szereg witamin (A,C,K,PP, B1 i beta-karoten). Działa odkwaszająco na organizm i pomaga w trawieniu. Stanowi jedną wielką inspirację dla kucharzy, kucharek, kuchcików (np. takich jak ja...). Można zrobić z niej np. pyszne placuszki, makaron, a nawet ciasta (na słodko!)... Co ciekawe, można ją jadać także na surowo.
Ja nie praktykuję, bo nie lubię, ale podobno można i tak zdrowiej. 




Składniki (na 2-3 porcje) :


  • 150 g pełnoziarnistego makaronu penne
  • 100 g twarogu (w domu miałam chudy)
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 dużej cukinii
  • dwie garście jarmużu 
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 1 papryka czerwona* 
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • sól
  • pieprz ziołowy
*ja użyłam podłużnej, lekko ostrej, ale może być zwykła


Przygotowanie:


Warzywa umyć, osuszyć i pokroić : cebulę w pióra, paprykę w cieniutkie paseczki, cukinię w półplasterki, a czosnek drobno posiekać.
Makaron ugotować al dente z dodatkiem soli, pozostawiając niewielką ilość wody.
Na oleju zeszklić czosnek, cebulę i paprykę. Następnie dodać cukinię. Podlać wodą pozostałą z gotowania makaronu. Doprawić. Wlać mleko. Dwie łyżki ,,sosu" wymieszać w kubeczku z mąką ziemniaczaną. Następnie wymieszać z zawartością patelni, zagotować. Dodać makaron, posiekane liście jarmużu i (chwilkę!) podgotować. Na samym końcu wymieszać z jogurtem naturalnymi i twarogiem.
Smacznego!






Patelnię do niskotłuszczowego smażenia można dostać w internetowym sklepie: www.sklep.dajar.pl


Ambitnie i zdrowo


You Might Also Like

0 komentarze

Wyświetlenia