Kokosowe placuszki z kaszy manny

06:54




Pyszna śniadaniowa improwizacja, która powstała z braku dostatecznej ilości mąki. A jak wiadomo, brak poszczególnych składników wymaga pewnej dozy kreatywności. Mój braciszek zażyczył sobie wczoraj na śniadanie placuszki i nie mogłam go zawieść. Po krótkim przeglądzie szafek wybrałam drobną kaszę manną! - Idealną w zastępstwie mąki. ^^ Co prawda, jakiś czas temu już trafiłam na różnorakie podobne przepisy, ale nie miałam jakoś okazji wypróbować. Teraz przekonałam się sama, że to świetny pomysł! Składniki dodawałam na oko, tak by uzyskać pożądaną konsystencję bardzo gęstej śmietany. Przy okazji wrzuciłam też wiórki kokosowe, a masło zastąpiłam niesamowicie zdrowym olejem kokosowym.
Dlaczego?

Otoż olej kokosowy jest świetną alternatywą dla pozostałych tłuszczy. Nie ulega utlenianiu, więc z powodzeniem można na nim smażyć w zastępstwie masła, smalcu czy oliwy. W swoim składzie ma wyjątkową grupę cząstek tłuszczu - trójglicerydy średniołańcuchowe (MCT). I chociaż nasycone tłuszcze powszechnie uważane są za niezdrowe, to te zawarte w oleju kokosowym, spożywane w niewielkich ilościach -wyjdą nam tylko na dobre. :) MCT to wyjątkowa grupa cząstek tłuszczu, ponieważ są metabolizowane inaczej niż pozostałe produkty z tej grupy. Szybko przemieniają się w łatwo przyswajalną energię, czyli niezbędne do życia ,,paliwo". Dlatego olej kokosowy znajduje aprobatę wśród sportowców, zwłaszcza uprawiających sporty wytrzymałościowe. W jego składzie znajdziemy także kwas laurowy o silnym działaniu antybakteryjnym. Pomaga także w walce z wirusami i... demencją. Co więcej, nie tylko znajduje zastosowanie w kuchni, ale także w kosmetyce! Doskonale odżywia i regeneruje skórę, a dzięki zawartości antybakteryjnego kwasu laurynowego świetnie zwalcza trądzik.


Ja osobiście uwielbiam kokos w każdej postaci i chętnie łączę ze wszystkim potrawami - zarówno na słodko, jak i wytrawnie. Szczerze cieszę się, że ma tyle zastosowań. Do tych placuszków olej kokosowy nadał się idealnie. Wyszły bardzo delikatne, nieprzesłodzone, z lekko wyczuwalnym kokosem... Braciszkowi bardzo smakowały, a to o czymś świadczy... ;)
Zapraszam do wypróbowania!



Składniki:

na ok. 12 placuszków 

  • 2 szklanki kaszy manny 
  • 2 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżeczki cukru (lub innego słodzidła)
  • 75 g oleju kokosowego tłoczonego na zimno
  • 4 łyżki wiórków kokosowych
  • szczypta soli





Przygotowanie :


Kaszę przesiać z proszkiem do pieczenia, cukrem, wiórkami i szczyptą soli. W oddzielnym naczyniu utrzeć jajka z mlekiem i olejem kokosowym (wcześniej roztopionym). Mokre składniki połączyć ze składnikami suchymi. Wymieszać rózgą kuchenną do połączenia. 

Smażyć na suchej, dobre rozgrzanej (!) patelni, z obu stron, na złoty kolor. Gdy tylko na powierzchni placuszków pojawią się pęcherzyki powietrza, należy przewrócić je na drugą stronę. 
Gotowe placuszki podawać np. z miodem, wiórkami kokosowymi i bananem. 
Smacznego!






Kasza niejedno ma imię i oblicze

You Might Also Like

0 komentarze

Wyświetlenia