Bananowy ryż na mleku

13:12


Ciekawa alternatywa dla wszelkich płatków śniadaniowych, a przy tym lekkostrawna i pyszna. Dojrzały banan sprawia, że ryż nabiera bardzo kremowej konsystencji i nie potrzebuje już dodatku cukru. Ryż możecie ugotować dzień wcześniej, a rano zagotować z mlekiem dodając ulubione owoce i dodatki.






To nie tylko świetny pomysł na bezglutenowe i pożywne śniadanie - ba, pozostałości świetnie nadadzą się na zdrowy deser.






Składniki :


na 2 porcje śniadaniowe i 4 deserowe

  • torebka ulubionego ryżu (u mnie basmati)
  • szklanka wody
  • 1,5 szklanki mleka 
  • 2 dojrzałe banany
  • 2 łyżeczki budyniu w proszku (u mnie śmietankowy)
dodatki:
  • kiwi
  • plastry ananasa z puszki
  • płatki kukurydziane
  • orzechy 



Przygotowanie:


Ryż wsypać do garnuszka z grubym dnem, zalać szklanką wody i zagotować. Trzymać kilka minut pod przykryciem na małej mocy palnika, do czasu aż ryż częściowo wchłonie płyn. Następnie ponownie zagotować wlewając szklankę  mleka. W międzyczasie rozgnieść banany na papkę. W pozostałym mleku wymieszać suchy proszek budyniowy. Stopniowo dodawać do gotującego się ryżu. Następnie całość wymieszać z bananami. Gotować jeszcze kilka minut pod przykryciem.
 Kiwi obrać, plastry ananasa odsączyć i pokroić. Podawać z ryżem. Smacznego!





You Might Also Like

0 komentarze

Wyświetlenia