Rustykalna tarta owsiana z jabłkami i cynamonem

18:08


Uwielbiam sobotnie pieczenie... a dzisiaj w moim domu intensywnie pachnie cynamonem z jabłkami. <3


Oczywiście, musiałam co nieco pozmieniać tradycyjny przepis, tak więc pominęłam zwykłą mąkę i zastąpiłam ją... zmielonymi płatkami owsianymi. Nie chciałam używać specjalnej formy do tarty, więc sama zrobiłam taki oto rustykalny placek. Ciasto jest pyszne, prawie idealnie kruche i wspaniale komponuje się z jabłkami, cynamonem oraz miodem. Kwintesencja jesieni!




Składniki :

owsiane ciasto
  • 200 g płatków owsianych
  • 100 g otrębów owsianych
  • 200 g masła
  • 4 łyżki cukru
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki zimnej wody
  • szczypta soli 
Płatki owsiane wraz z otrębami zmielić w malakserze na mąkę.
Zimne masło pokroić w kostkę i szybko zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta. Uformować w kulę, następnie owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez przynajmniej 30 minut.

warstwa jogurtowa
  •  mały jogurt naturalny
  • 1 jajko 
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Wszystkie składniki połączyć przy pomocy rózgi kuchennej.

warstwa jabłkowa
  • 3-4 średniej wielkości jabłka
  • 1/2 cytryny
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • łyżeczka cynamonu
Jabłka umyć, osuszyć, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne, pokroić w ćwiartki, a następnie na cieniutkie plasterki. Skropić sokiem z 1/2 cytryny. Polać miodem i posypać cynamonem

Ciasto wyjąć z lodówki na ok. 20-30 minut przed pieczeniem (inaczej będzie zbyt twarde). Na blasze wyłożyć papier do pieczenia i oprószyć go mąką. Rozwałkować cieniutki prostokąt, ponakłuwać widelcem zostawiając ok 1 cm wolnego brzegu i podpiekać przez ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. Wyjąć, na spodzie rozsmarować jogurt, a następnie poukładać plasterki jabłek. Brzegi ciasta zawinąć na owoce (będzie się trochę kruszyć). Tak przygotowaną tartę piec kolejne 20-30 minut. Wystudzić. Smacznego!






I nawet mój braciszek zajadał ze smakiem!




A Stefan znowu zgłodniał... :D


You Might Also Like

0 komentarze

Wyświetlenia