Wegańskie tartaletki z kremem orzechowym

17:45




Nie sądziłam, że kiedykolwiek uda mi się stworzyć coś w 100 % roślinnego. A jednak. ;) I był to całkiem udany eksperyment! Zresztą efekty możecie zobaczyć w dzisiejszym poście. Spody tych małych cudeniek powstały ze zmielonych płatków kukurydzianych i niewielkiej ilości kakao, a połączono je za pomocą jednego banana oraz odrobiny oleju kokosowego. Aż sama się dziwię, że w ogóle się upiekły... a wyszły naprawdę smaczne i kruchutkie!
Mimo wszystko same spody były niewystarczające na deser, tak więc musiałam pomyśleć o jakimś wyszukanym nadzieniu. Tym razem postanowiłam, że zrezygnuję z twarożku i innych nabiałowych produktów. Wiecie, przejście na wege i te inne sprawy... albo nie, po prostu z czystej ciekawości : ,,Czy to będzie w ogóle smakowało?"




I powiem Wam, że wymyśliłam sobie tak, że zmielę ugotowaną wcześniej jaglankę ze słynnym, lidlowskim masłem orzechowym, na skutek czego wyszedł mi przeeepyszny krem! Dodałam jeszcze odrobiny soku z cytryny i ksylitolu, żeby nieco bardziej osłodzić smak. Takim oto kremem nadziałam moje cudowne tartaletki i włożyłam na jakiś czas do lodówki, żeby nieco się schłodziły. Przed degustacją posypałam niektóre z nich jagodami goji. Nie są konieczne, ale z pewnością polepszają smak. ;)







Składniki:

na kukurydziano-kakaowy spód

  • 100 g płatków kukurydzianych
  • czubata łyżka naturalnego kakao
  • dwie łyżki oleju kokosowego 
  • 1,5 banan

Płatki kukurydziane zmielić na drobną ,,mąkę" w malakserze. Dodać łyżkę kakao. Olej kokosowy przełożyć do miseczki i rozpuścić podgrzewając przez ok. 10-20 sekund w mikrofalówce. Wszystkie składniki połączyć ze zmiksowanym bananem i zagnieść na jednolite ciasto. Może się trochę kruszyć.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.




jaglano-orzechowe nadzienie

  • 50 g kaszy jaglanej 
  • 2 czubate łyżki masła orzechowego dobrej jakości 
  • łyżka ksylitolu (lub innego słodzidła)
  • odrobina soku z cytryny


Kaszę lekko uprażyć w garnuszku z grubym dnem, zalać 1/2 szklanki wody i zagotować. Gotować pod przykryciem na małym ogniu, do czasu aż kasza wchłonie płyn. Odstawić. 

Formę do muffinek lekko natłuścić olejem. Kakaowym ciastem wyłożyć wgłębienia na muffinki. Mi  ciasta starczyło na ok. osiem spodów. Wszystkie ponakłuwać widelcem. Podpiekać przez ok. 10-15 minut w temperaturze 180 stopni C. 

Ugotowaną kaszę dokładnie zmiksować z masłem orzechowym, cukrem i sokiem z cytryny na gładki krem. Wypełnić nim gotowe, upieczone spody, następnie schłodzić w lodówce. 
Podawać np.z suszonymi owocami lub orzechami.







You Might Also Like

0 komentarze

FlyB - Kulinaria

Facebook

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Wyświetlenia