Muffinki makaronowe ze spaghetti

10:49








Lubicie spaghetti? Mam dla Was świetny pomysł na przygotowanie makaronu w postaci muffinek. ;) To efekt ostatniego eksperymentu z wykorzystaniem kukurydzianego makaronu. Muszę przyznać, że taki jest o wiele smaczniejszy od tradycyjnego z mąki durum. Na dodatek świetnie smakuje w połączeniu ze szpinakiem i włoskim serkiem!
Te mini pyszności to nie tylko wspaniały pomysł na obiad, ale i nietypową przekąskę na wszelkiego rodzaju przyjęcia czy imprezy.






Składniki: 



  • 200 g bezglutenowego makaronu spaghetti (z mąki kukurydzianej)
  • 200 g mrożonego szpinaku w liściach
  • 2 ząbki czosnku 
  • 2 jajka 
  • 2 łyżki jogurtu lub śmietany
  • po łyżeczce masła i oleju
  • sól, pieprz

dodatkowo:

  • serek typu włoskiego (u mnie Capri) 
  • pomidory malinowe
  • suszona bazylia



Przygotowanie:


Makaron spaghetti ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. W tym czasie przygotować szpinak. 
Na niewielkiej ilości masła i oleju podsmażyć starte ząbki czosnku. Dodać mrożony szpinak, zalać niewielką ilością wody, zagotować. Doprawić do smaku. Następnie zmniejszyć moc palnika i trzymać szpinak pod przykryciem do całkowitego rozmrożenia.
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C.
Ugotowany makaron odcedzić i wymieszać w jednej misce ze szpinakiem. 
Jajka roztrzepać z dodatkiem jogurtu i soli. 
Formę na muffinki natłuścić niewielką ilością oleju (u mnie rzepakowy). Porcje wymieszanego makaronu nakładać do foremek. Wierzch każdej z muffnek polać łyżką jajecznej masy, udekorować plasterkiem pomidora i posypać startym serkiem włoskim.
Zapiekać przez ok. 15-20 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i poczekać aż muffinki nieco ostygną (ciepłe mogą się rozpadać). Podawać ze świeżą rukolą. 
Smacznego!





You Might Also Like

0 komentarze

Wyświetlenia