Pieczona owsianka z bananem i cynamonem

16:39






Pieczona owsianka to świetny pomysł na urozmaicenie śniadaniowego menu. Idealna na leniwy, weekendowy poranek (albo popołudnie ;)), kiedy możemy więcej czasu poświęcić na celebrację posiłków. Na drugi dzień także smakuje świetnie, wystarczy podgrzać. Nie potrzebuje już żadnych dodatków, bo sama w sobie zawiera ich sporo - masło orzechowe, banan, rodzynki i cynamon... kombinować można dowolnie, ale uważam że taka wersja jest właśnie najsmaczniejsza.
Musicie spróbować! :)






Składniki:

na 3-6 porcji


  • 100 g płatków owsianych górskich 
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 2 jajka
  • 1 duży banan
  • czubata łyżka masła orzechowego (ok. 40 g)
  • dwie łyżki rodzynek
  • dwie łyżki mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli

+ banan, dodatkowo

Przygotowanie:


Płatki owsiane zalać wrzątkiem i przykryć talerzykiem na ok. 10 minut. W tym czasie powinny napęcznieć.
Piekarnik nagrzewać do 180 stopni C.
Jajka roztrzepać ze szczyptą soli, banana rozgnieść widelcem, następnie połączyć z masą jajeczną w większej misce. Dodać : jogurt naturalny, rodzynki i masło orzechowe. To wszystko dokładnie wymieszać z płatkami owsianymi, mąką ziemniaczaną i cynamonem.
Masę przełożyć do naczynia żaroodpornego i udekorować plasterkami banana. Piec przez ok. 20-30 minut w 180 stopniach C. Przed podaniem odstawić do ostygnięcia.
Smacznego!





You Might Also Like

0 komentarze

Wyświetlenia