Blondie z borówką amerykańską (proteinowe)

14:59





Blondie  - czyli biała odmiana czekoladowego ciasta brownie. Dzisiaj w nieco innej, z pewnością zdrowszej i lżejszej odsłonie. Pierwszy raz do wypieku użyłam odżywki białkowej i mimo, że nie uznaję tego typu wynalazków, ciacho mi naprawdę zasmakowało. :)







PRZEPIS VIDEO!




***********************************


Składniki:


suche


  • 100 g mąki ryżowej (u mnie zmielony drobno ryż basmati)
  • 5 miarek odżywki białkowej o smaku białej czekolady (łącznie ok. 150g)
  • 4 łyżki cukru trzcinowego
  • wiórki kokosowe

mokre


  • 2 jajka 
  • 4 łyżki roztopionego oleju kokosowego
  • szklanka mleka (można użyć roślinnego)


+ borówki lub jagody






Przygotowanie:


KROK 1 : Jajka rozbijamy ze sobą w miseczce. 


KROK 2 : Wlewamy wcześniej roztopiony olej kokosowy (wystarczy podgrzewać przez 10 s w mikrofalówce). Mieszamy.


KROK 3 : Do oddzielnej miski wsypujemy mąkę ryżową, odżywkę białkową i cukier trzcinowy. Mieszamy.


KROK 4 : Łączymy mokre składniki ze składnikami suchymi. Dolewamy szklankę mleka i dosypujemy wiórki kokosowe. Ciasto powinno mieć dość gęstą i niezbyt lejącą konsystencję. 


KROK 5 : Do lekko natłuszczonej formy przelewamy nasze ciasto. Na wierzchu układamy owoce.


KROK 6 : Pieczemy przez ok. 30 minut w temp. 180 stopni C. Po tym czasie odstawiamy do ostygnięcia. 






Gotowe!



You Might Also Like

3 komentarze

  1. A ile tych wiorek kokosowych dodac?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, aby uzyskać gęste ciasto. sypałam "na oko", ale to ok. 3-4 łyżki.

      Usuń
  2. A ile tych wiorek kokosowych dodac?

    OdpowiedzUsuń

FlyB - Kulinaria

Facebook

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Wyświetlenia