Marrchewkowo-bananowe muffiny (bez jajek, bez mleka, bez glutenu)

21:11



W kuchni nigdy nie trzymam się kurczowo żadnych przepisów. Gdy najdzie mnie na coś ochota, w mojej głowie tworzy się wizja danej potrawy - poszczególne składniki, sposób wykonania, a na koniec sama jej prezentacja. Nie dopuszczam do siebie myśli, że coś może nie wyjść,  ufam swojej intuicji. Robię przegląd lodówki i kuchennych szafek, by odnaleźć potrzebne produkty i rozpocząć proces tworzenia.





Kiedy niespodziewanie nawiedzi mnie wena, wszystko wokół wydaje się być jakby prostsze, jaśniejsze, lepsze. Mimo narastającego chaosu w kuchni (proporcjonalnie do rosnącego stosu naczyń w zlewie), czuję się naprawdę dobrze. Łączę poszczególne składniki, czasem coś dodaję, czasem coś zabieram, smakuję, mieszam, tworzę.

Pięknie jest.







Wczoraj zamarzyło mi się ciasto marchewkowe, więc dłużej się nie zastanawiając, ruszyłam do kuchni. Nie sądziłam, że ponownie uda mi się stworzyć coś w 100% roślinnego. A udało się, udało.
I to z jakim efektem! :D
Muffinki wyszły bardzo wyraziste w smaku, wilgotne i słodkie, a na końcu języka czuć delikatny dodatek imbiru i chilli.






Składniki:



  • 2 średnie marchewki
  • 2 dojrzałe banany
  • 100 g kaszy jaglanej
  • 100 g mąki kukurydzianej
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżki nasion chia
  • 2 łyżki masła orzechowego (jestem fanką lidlowskiego specjału)
  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 1/2 łyżeczki chilli
  • szczypta soli

+masło orzechowe i banan do dekoracji

Przygotowanie:


Nasionka chia zalać niewielką ilością wody i odstawić do napęcznienia. 

Kaszę lekko uprażyć w garnuszku z grubym dnem, zalać szklanką wody i zagotować ze szczyptą soli. Gotować pod przykryciem na małym ogniu, do czasu aż kasza wchłonie płyn. Dodać dwie łyżki masła orzechowego i zblendować na gładką masę.

Marchewki obrać i zetrzeć na tarce o najmniejszych oczkach. Do miski z marchewką dodać pozostałe składniki mokre, tj. nasionka chia, olej rzepakowy i zblendowaną kaszę.

W oddzielnej misce wymieszać składniki suche: mąkę kukurydzianą, sodę, cukier trzcinowy, imbir, chilli i szczyptę soli.

Banany zblendować na gładkie puree. 

Połączyć składniki suche ze składnikami mokrymi dodając bananowe puree i niewielką ilość wody. Ciasto powinno wyjść gęste. 

Do foremek na muffinki nakładać po łyżce ciasta. Piec przez ok. 20-25 minut w temp. 180 stopni C. Gotowe udekorować płynnym masłem orzechowym i plasterkami banana. 





To co..? Smacznego!

You Might Also Like

0 komentarze

Wyświetlenia