Ryż zapiekany z owocami

19:20



Ryż na mleku to danie banalnie proste i szybkie w przygotowaniu, a na dodatek wyjątkowo pyszne. Dla wielu pewnie też przypomnienie smaków dzieciństwa. ;)






Dzisiaj prezentuję Wam pieczoną wersję tego przysmaku. Użyłam czerwonych porzeczek i śliwek z mojego ogródka, ale oczywiście możecie dodać również inne ulubione owoce. Takie danie to świetna opcja na dietetyczny deser czy lekkie śniadanie.
Co więcej, nie zawiera glutenu - jest idealne dla alergików. ;)






Składniki:


  • 200 g ryżu basmati
  • duże opakowanie budyniu waniliowego (64 g)
  • 2 szklanki mleka 1,5 % (użyłam mleka bez laktozy)
  • 2 łyżki płynnego miodu (lub innego słodzidła)
  • łyżka oleju kokosowego 
  • szczypta soli


dodatkowo



  • czerwone porzeczki
  • śliwki 
  • wiórki kokosowe







Przygotowanie:



Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Po ok. 10 minutach dolewamy stopniowo mleka. Mieszamy. Zostawiamy ryż na małym ogniu do czasu aż wchłonie mleko i napęcznieje.
Łączymy w większej misce z proszkiem budyniowym, miodem i olejem kokosowym.
 Dodajemy szczyptę soli.
Przekładamy nasz ryż do żaroodpornego naczynia. na wierzchu układamy ulubione owoce. Pieczemy przez ok. 30 minut w temp. 180 stopni C. Odstawiamy do przestygnięcia.
Podajemy np. z miodem, jogurtem naturalnym, czy twarożkiem.












✩✩✩


✩✩✩





You Might Also Like

0 komentarze

FlyB - Kulinaria

Facebook

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Wyświetlenia