Wegetariańska potrawka z cieciorką i kalafiorem

18:48






Potrawka z serii ,,najsmaczniejsze potrawy stworzone z lodówkowych resztek". 
A uwierzcie, że takie są zawsze najlepsze. W roli głównej wystąpiła dzisiaj  zapuszkowana cieciorka i osamotniony kalafior znaleziony gdzieś na dnie lodówki.
Do tej pory unikałam strączków, ale po tak udanej improwizacji stwierdziłam, że powinnam to zmienić! Fasola (biała i czerwona), groch, soczewica, soja... można przecież zrobić z nich tyyle pyszności! No ale nie dzisiaj o tym, dzisiaj o cieciorce mowa. ;)
Jest ona stosunkowo niskokalorycznym źródłem białka, węglowodanów złożonych, błonnika, a także nienasyconych kwasów tłuszczowych.
100 g cieciorki zawiera ok. 160 kcal , 7,6 g błonnika i prawie 9 g pełnowartościowego białka!
Znajdziemy w niej również wiele innych cennych substancji odżywczych, tj. fosfor, potas, cynk, witaminy z grupy B (B9 i B6), a także żelazo i magnez.
Sama cieciorka wykazuje działanie przeciwbólowe (łagodzi bóle głowy i gardła), wspomaga trawienie, obniża cholesterol we krwi, a przez dużą zawartość cynku oraz witaminy B6 - świetnie wpływa na stan naszej skóry i włosów.





Przygotowanie takiej kolorowej i zdrowej potrawki to kwestia zaledwie kilkunastu minut.
 Zamiast kremowego serka możecie użyć sojowej śmietanki
 - wtedy potrawa będzie w 100 % wegańska. :)


Składniki :



  • 1 kalafior podzielony na małe różyczki
  • 1  puszka cieciorki/ciecierzycy
  • świeży szpinak, kilka garści 
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju kokosowego (może być rzepakowy)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki kremowego serka śmietankowego
  • odrobina śmietanki 12 % lub mleka (opcjonalnie)
  • łyżka skrobi ziemniaczanej
  • 2-3 szczypty imbiru
  • sól i pieprz


Przygotowanie:




Cieciorkę odcedzić na sitku i przelać zimną wodą. 
Na patelni rozpuścić olej kokosowy i podsmażyć drobno starte ząbki czosnku. 
Dodać kalafior. Zalać całość szklanką wody i zagotować. Następnie zmniejszyć moc palnika , doprawić do smaku solą, pieprzem i imbirem. W trakcie gotowania rozpuścić kremowy serek. Stopniowo dodawać szpinak. 
W niewielkim kubeczku rozmieszać skrobię z niewielką ilością zimnej wody.
 Następnie wymieszać z gotującą się potrawką, dodając odcedzoną cieciorkę i sok z cytryny. Gotować przez kilka-kilkanaście minut pod przykryciem do czasu, aż kalafior będzie miękki. 
Gotową potrawkę najlepiej podawać z ryżem lub kaszą.







Smacznego!



You Might Also Like

0 komentarze

Wyświetlenia