Jagielnik kokosowy z płatkami migdałowymi

18:43







Dzisiaj prezentuję Wam kolejną odsłonę tak słynnego i tak lubianego bezsernika z kaszy jaglanej
(przeze mnie na pewno 😹). 
Starałam się, by kokosowa wersja powstała z możliwe najzdrowszych, najbardziej naturalnych składników, ograniczając przy tym ilość cukru i tłuszczu. 
Ostatecznie wyszło ciut za mało słodkie, dlatego wielbicielom słodkości radzę dodać go więcej. 





Niemniej jednak ciasto świetnie będzie się prezentować podane z płynnym miodem lub roztopioną białą czekoladą (w wersji mniej fit 😋). Ja miałam do dyspozycji dżem truskawkowy 100%, który idealnie wpasował się w delikatny smak tegoż serniczka.






Składniki:


na spód


  • opakowanie naturalnych wafli ryżowych (ok. 130 g)
  • 2 łyżki cukru trzcinowego (można więcej)
  • 2 łyżki oleju kokosowego (roztopionego)
  • łyżka naturalnego kakao
  • kilka łyżek amarantusa ekspandowanego (opcjonalnie)
  • żółtko


Wafle drobno rozkruszamy w misce (można się wspomóc malakserem). Łączymy w jednym naczyniu z kakao, cukrem, żółtkiem i roztopionym olejem. Zagniatamy ciasto. 
Gdy już będzie gotowe wylepiamy nim dno okrągłej tortownicy o średnicy ok. 23 cm. (wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia).  







na jaglaną masę 


  • 100 g kaszy jaglanej
  • 150 g płatków jaglanych
  • 3 białka 
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 1/2 szklanki mleka (u mnie bez laktozy, można użyć zwykłego lub roślinnego)
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego (można więcej)
  • 2-3 łyżki oleju kokosowego (roztopionego)
  • aromat waniliowy/laska wanilii*


Kaszę jaglaną prażymy w garnuszku, zalewamy ok. 1,5 szklanki wody i zagotowujemy. Gotujemy na małym ogniu do czasu, aż kasza wchłonie płyn. Dokładnie blendujemy. W razie potrzeby dodajemy odrobinę wody. 
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C.
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, dodając stopniowo cukier. 
W jednej misce łączymy ze sobą przy pomocy dużej łyżki wszystkie składniki : zblendowaną kaszę, płatki jaglane, ubitą pianę z białek, mleko, olej i wiórki kokosowe. Opcjonalnie dodajemy odrobinę aromatu.


*dodatek wanilii pasowałby tutaj idealnie, ja niestety nie miałam jej wtedy u siebie





na wierzch


  • olej kokosowy
  • płatki migdałowe
  • otarta skórka z jednej cytryny

Spód podpiekamy w nagrzanym piekarniku przez ok. 10 minut w temp.180 stopni C. 
Na podpieczonym spodzie rozprowadzamy naszą jaglaną masę. Pieczemy całość przez kolejne 30-40 minut. Po tym czasie studzimy nasze ciasto przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Na koniec możemy polać wierzch odrobiną oleju kokosowego, a następnie ozdobić skórką cytrynową i prażonymi płatkami migdałowymi.










Ciasto doskonale smakuje podane z polewą z białej czekolady lub płynnym miodem.

      Smacznego! ❤

✩✩✩


✩✩✩

You Might Also Like

0 komentarze

Wyświetlenia