Ciasto pomarańczowe - bez glutenu, bez tłuszczu

20:08



 to małe cudo to niezwykle pyszny efekt  poszukiwań esencji zimowych smaków... 





Pomarańcze to owoce najczęściej kojarzone z mroźną porą roku, są wtedy najsmaczniejsze i najsłodsze..  Mi zamarzył się ostatnio taki wilgotny, słodki placek, najlepiej z dodatkiem czegoś kwaskowatego..  W poszukiwaniu inspiracji natknęłam się na kilka ciekawych wypieków, jednak żaden w pełni mnie nie przekonał, a ja wciąż miałam obawy przed zrobieniem tegoż ciasta.





Jak widać - zupełnie niepotrzebnie, gdyż wyszło mi z tego coś całkiem ładnego i na dodatek pysznego. Wyraźna słodycz łączy się z delikatną goryczą pomarańczy. to coś pomiędzy najlepszym, domowym sernikiem, a pomarańczową babką -  wilgotne, kremowe, a mimo to pozbawione glutenu i dodatku tłuszczu. 


Składniki:



  • 2 pomarańcze
  • 100 g ryżu basmati
  • 100 g mąki jaglanej 
  • opakowanie kisielu cytrynowego  (40 g) lub po prostu skrobi ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego, można więcej
  • cukier z prawdziwą wanilią
  • 3 jajka
  • łyża soku z cytryny
  • łyżka miodu
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej


Przygotowanie:


Ryż ugotuj do miękkości, następnie zblenduj na gładką masę, odstaw do ostudzenia. Jedną pomarańczę umyj, osusz, przekrój na plastry polewając łyżką miodu, zostaw na później.
Piekarnik nagrzej do 180 stopni C. W osobnym naczyniu wymieszaj mąkę jaglaną z kisielem/skrobią ziemniaczaną, cukrem waniliowym i sodą oczyszczoną. Drugą pomarańczę również umyj, pokrój na kawałki i zblenduj w całości, razem ze skórką, następnie wymieszaj z ryżem.
Jajka ucieraj mikserem z cukrem na puszystą masę, dodając stopniowo ryż z ,,pomarańczowym musem", mąkę, skrobię, sodę i sok z cytryny. Ciasto przełóż do keksówki wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułóż plastry pomarańczy z dodatkiem miodu.
 Piecz w temperaturze 180 stopni C przez ok. 30-40 minut. Ostudź przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.


Uwaga!
Po upieczeniu najlepiej odczekać 1-2 godzinki do przestygnięcia, w przeciwnym razie będzie się rozpadać.





smacznego!  💖 

✩✩✩


✩✩✩



You Might Also Like

0 komentarze

Wyświetlenia