Ciasteczka owsiane z jabłkiem i orzechami

18:48



Szybkie, banalnie proste w przygotowaniu ciacha z płatków owsianych i bakalii.
Bo czasem trzeba w żcyiu takiej prostoty...







Wystarczy zmieszać kilka składników, uformować je w jedną całość i piec przez kilkanaście minut.
Te ciacha są wprost idealne na zdrowy podwieczorek lub drugie śniadanie do szkoły czy pracy. 
Wychodzą mięciutkie i nieprzesadnie słodkie (ale to zależy od ilości użytego przez Was miodu ;)).





Prawda, że cudne? 😊 No to do dzieła!



PRZEPIS VIDEO 




Składniki :

  • 100 g płatków owsianych 
  • 100 g drobnej kaszki kukurydzianej 
  • 1 jabłko 
  • 1 małe jajko
  • 1/3 szklanki rodzynek 
  • 1 łyżka słonecznika 
  • 2 łyżki siemienia lnianego 
  • 50 g mieszanki orzechów 
  • płynny miód  (ilość wg upodobań)





Przygotowanie :


Jabłko myjemy, przekrawamy na pół, wydrążamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce o dużych oczkach, skrapiamy sokiem z cytryny i przekładamy do większej miski. 
Wsypujemy kolejno : płatki owsiane, kaszkę kukurydzianą, odrobinę ciepłej wody,  siemię lniane i słonecznik. Dodajemy również miód  (dowolna ilość), rodzynki i jajko.
 Mieszamy całość przy pomocy drewnianej szpatułki, następnie schładzamy ciastkowo-owsianą masę przez kilkanaście minut w lodówce.
Nagrzewamy w tym czasie piekarnik do 160 stopni C.
Wyjmujemy masę z lodówki, formujemy ciasteczka i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Mi wyszło łącznie osiem ciastek średniej wielkości.
Pieczemy przez ok. 15-20 minut. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.





Smacznego! 🍪


✩✩✩


✩✩✩



You Might Also Like

1 komentarze

Wyświetlenia