FIT DESER A'LA SNICKERS (wegański)

14:25






Dzisiaj mam dla Was deser inspirowany jednym z najpopularniejszych batoników.





Taaak, tych przesłodzonych i kalorycznych, nadzianych orzeszkami ziemnymi, słodkim karmelem i nugatem, a na koniec oblanych polewą z mlecznej czekolady..  😉 mmm...
I właśnie ze słabości do produktów powyższych, stworzyłam niesamowity deser zawierający wszystkie te składniki!





Jednak nie znajdziecie w nim ani białego cukru, ani glutenu, ani mleka, ani żadnego innego nabiału. Jest w 100% wegański przepyszny!


Będziecie potrzebować :

- dobrej jakości, kremowego masła orzechowego, najlepiej bez dodatku cukru i oleju palmowego,
- opakowania suszonych daktyli,
- płatków jaglanych - w przeciwieństwie do kaszy nie wymagają gotowania, wystarczy je zalać gorącą wodą i odstawić na kilka minut, a będą gotowe; oszczędność czasu to duży plus,
- orzeszków ziemnych - najlepiej niesolonych, ja niestety tym razem takowych nie dostałam,
- cukru trzcinowego - lub innego słodzidła, stewia byłaby najlepsza,
- odrobiny naturalnego kakao,
- odrobiny oleju kokosowego,


Tyle wystarczy, by stworzyć przepyszny i zdrowy deser bez zbędnych tłuszczy trans i rafinowanego cukru. Świetna i sycąca alternatywa dla wszelkich kupnych słodyczy.
To niezaprzeczalny fakt, bo desery zniknęły w przeciągu jednej doby...





ZOBACZ, JAKIE TO PROSTE!




Składniki:


na białą warstwę

  • 100 g płatków jaglanych
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1,5 łyżki masła orzechowego
  • 1/2 szklanki wody

Płatki jaglane zalewamy w miseczce gorącą, ale nie wrzącą wodą. Odstawiamy do napęcznienia na kilka minut.
Umieszczamy w malakserze płatki jaglane, dodajemy wodę, cukier trzcinowy i masło orzechowe.
Miksujemy wszystko na gładki krem i przekładamy do jednej z miseczek. 








na daktylowy karmel 

  • opakowanie suszonych daktyli (150 g)
  • 1,5 łyżki masła orzechowego
  • woda

Daktyle zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy na co najmniej 30 minut (można namaczać też dzień przed). Odcedzamy, przekładamy do malaksera, zalewamy ok. 1/2 szklanki wody, dodajemy masło orzechowe i miksujemy na gładki mus.







na czekoladową polewę



  • łyżka oleju kokosowego
  • 2 łyżeczki naturalnego kakao
  • łyżeczka cukru trzcinowego
  • odrobina wody
+ orzeszki ziemne


Olej roztapiamy w miseczce podgrzewając przez 10 s w mikrofalówce. Mieszamy cały czas łyżeczką do rozpuszczenia, dodając kakao, cukier trzcinowy i odrobinę wody. Odstawiamy naszą polewę. Orzeszki ziemne siekamy na mniejsze kawałeczki. 









W szklankach lub słoiczkach układamy warstwami kolejno:
1- 2 łyżki masy jaglanej, orzeszki ziemne. kilka łyżeczek daktylowego karmelu,  łyżkę masy jaglanej, a na koniec odrobinę polewy czekoladowej i orzeszki ziemne. 
Gotowe! Deser przechowujemy w lodówce.







    Smacznego!  🍫


✩✩✩


✩✩✩



You Might Also Like

6 komentarze

Wyświetlenia