Mini quesadillas z kurczakiem i serem

17:32


Chruuupiące, domowe i pyszne!
.
Jeśli szukacie przepisu na idealny posiłek dla mięsożernej rodziny, możecie być spokojni - jesteście w dobrym miejscu. 




Quesadillas z kurczakiem, serem i warzywami, podpiekane na patelni grillowej to genialny pomysł na obiad czy imprezową przekąskę.
Być może moje pierwsze tortille nie mają zbyt imponujących rozmiarów, ale ich smak bije na głowę (albo na placek-who knows) wszelkie sklepowe wersje, pełne polepszaczy smaku i innych niezdrowych dodatków.




Oczywiście możecie użyć kupnych tortilli, ja jednak nie jestem ich zwolenniczką i placki wolałam przygotować sama. Były nieco czasochłonne, ale to nic, przynajmniej się trochę zrelaksowałam przy zagniataniu i rozwałkowywaniu ciasta! Serdecznie polecam, świetny sposób na odstresowanie i odprężenie. :D


PRZEPIS VIDEO







Składniki:


na domowe tortille kukurydziane:


  • niepełna szklanka mąki kukurydzianej
  • niepełna szklanka mąki pszennej
  • ok. 160 ml ciepłej wody
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka soli

Do miski wsypać oba rodzaje mąk i sól, wymieszać. Dodać olej rzepakowy i wlać wodę, następnie zagniatać ciasto aż będzie elastyczne, uformować w kulę. Przykryć ściereczką albo zawinąć w folię spożywczą i odstawić na co najmniej 30 minut. Odrywać niewielkie kawałki ciasta, ulepić z nich kulki (mi z tych proporcji wyszło ich pięć). 

Kulki z ciasta cienko rozwałkować na oprószonym mąką blacie. Smażyć placki z obu stron na dobrze rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu. Pamiętajcie, że trzeba je krótko smażyć, inaczej będą twarde i sztywne! Mi placki wyszły niewielkie, dlatego też smażyłam je na małej patelni. Gotowe przełożyć na większy talerz i przykryć wilgotną ściereczką, aby zachowały swój kształt. 







przepyszny, pikantny farsz:


  • pierś z kurczaka
  • sos sojowy
  • 1/3 opakowania mieszanki warzyw po chińsku
  • 1/3 pomidorów z puszki
  • łyżka oleju rzepakowego
  • łyżka mąki kukurydzianej
  • odrobina mleka 
  • łyżeczka płynnego miodu (opcjonalnie, dla złagodzenia smaku)
  • odrobina soku z cytryny
  • sól, pieprz, ostra papryka, chilli
  • natka pietruszki
+sos pomidorowy* i tarty ser

* u mnie klasycznie - pomidory z puszki z dodatkiem koncentratu pomidorowego i ketchupu, przyprawione solą, pieprzem i chilli, podgrzane i zblendowane wcześniej na sos 







Kurczaka pokroić w kosteczkę, przełożyć do miseczki i zamarynować w kilku łyżkach sosu sojowego, przynajmniej godzinę przed smażeniem. Rozgrzać patelnię, wlać olej rzepakowy, a na rozgrzany tłuszcz kawałki kurczaka. Podsmażyć, podlać niewielką ilością wody, następnie wrzucić warzywa. Przemieszać, doprawić do smaku. Gotować na średnim ogniu przez kilka minut. Pod koniec dodać pomidory z puszki i odrobinę mleka dla złagodzenia smaku. Zagęścić mąką kukurydzianą, posypać drobno posiekaną natką pietruszki, odstawić. 





Na każdym placku rozsmarować łyżkę sosu pomidorowego, posypać startym serem i nałożyć nasz farsz. Złożyć na pół. Podgrzewać po kilka minut z każdej strony na dobrze rozgrzanej patelni, najlepiej grillowej. Gotowe placki pokroić na mniejsze kawałki i podawać np. z natką pietruszki.




Smacznego! 🍴


✩✩✩


✩✩✩



You Might Also Like

0 komentarze

Wyświetlenia