Rafaello z kaszy jaglanej

15:13




 Nie ma chyba lepszego pomysłu na zimowy podwieczorek niż te śliczne, "śnieżne" kulki, a właściwie pralinki o nazwie Rafaello.. prawdziwe niebo w gębie!





 To kolejna odsłona popularnych słodyczy w odchudzonej i ulepszonej przeze mnie wersji. Wykonałam je z kaszy jaglanej, wiórków kokosowych i odrobiny białej czekolady. Do masy dodałam również nieco odżywki białkowej (waniliowy smak), ale możecie zastąpić ją drobnymi płatkami jaglanymi i dodać więcej miodu bądź cukru. Chodzi o to, by masa stała się bardziej zwarta. Kuleczki początkowo będą dość miękkie, ale spokojnie - stwardnieją, gdy będą leżakować w lodówce. Niestety nie miałam przy sobie blanszowanych migdałów, ale Wy możecie śmiało je dodać do środka pralinek, wtedy będą jeszcze bardziej przypominały oryginał. 😻







Składniki:

na około 12 pralinek


  • 100 g kaszy jaglanej
  • 1/2 tabliczki białej czekolady
  • wiórki kokosowe
  • łyżka płynnego miodu/drobnego cukru
  • 2 miarki odżywki białkowej o smaku waniliowym*
  • 2 łyżki dowolnej mąki/skrobi 
  • łyżeczka oleju kokosowego
  • blanszowane migdały (opcjonalnie)

*możecie z powodzeniem zastąpić płatkami jaglanymi, w ilości ok. 60 g





Przygotowanie:


Kaszę jaglaną  prażę w garnuszku, uważam by się nie przypaliła. Zalewam wodą, zmniejszam moc palnika i gotuję pod przykryciem przez ok. 10-15 minut. Odstawiam gaernek i lekko studzę.

Następnie kaszę rozdrabniam przy pomocy malaksera na gładką masę. Czekoladę łamię na kawałeczki, zalewam w miseczce odrobiną mleka, dodaję olej kokosowy i rozpuszczam w mikrofalówce przez ok. 20 sekund. Dodaję do masy wraz z kilkoma łyżkami wiórków kokosowych, miodem, odżywką białkową i niewielką ilością mąki. Przekładam całość do miseczki, mieszam i smakuję. Jeśli będzie za mało słodkie, dodaję miodu. Z masy formuję małe kuleczki i obtaczam we wiórkach kokosowych. Jeśli chcecie, możecie na tym etapie wcisnąć w środek każdej pralinki po jednym migdale. 

Odkładam moje Rafaello na talerz. Wstawiam na jakiś czas do lodówki żeby stwardniało.






   Smacznego! ❆


✩✩✩


✩✩✩



You Might Also Like

4 komentarze

Wyświetlenia