Brownie i gruszki w miodowo-migdałowym kremie

17:49





Przepyszne połączenie aksamitnego ciasta Brownie z jaglanym kremem i gruszkami karmelizowanymi w miodzie. Ciasto inne niż wszystkie i raczej dla koneserów nietypowych smaków niż dla wielbicieli słodkości. 






Głównymi bohaterami mojego spodu zostali  (uwaga,uwaga...) - czerwona fasola i banany!
Ta pierwsza po raz pierwszy pojawiła się u mnie w słodkim wypieku, ale głęboko wierzę, że to nie jej ostatnia rola i będzie dalej rozwijać swoją karierę w kuchni. Na dodatek jest niemalże niewyczuwalna w cieście i razem z bananami tworzy kremowy, aksamitny, czekoladowy spód bogaty w wiele wartości odżywczych. A wszystko dopełnia przepyszny krem jaglany z masłem migdałowym i gruszkami w miodzie. No nic tylko zajadać.

ZOBACZ FILMIK!



Składniki:


fasolowe brownie



  • puszka czerwonej fasoli
  • 2 duże banany
  • 2 duże jajka
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 2 czubate łyżki cukru trzcinowego/lub innego słodzidła
  • 2 czubate łyżki naturalnego kakao
  • łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • szczypta soli




Fasolę odcedzamy i dokładnie płuczemy na sitku pod bieżącą wodą, a następnie przekładamy do miseczki. Banana obieramy i kroimy na mniejsze plasterki. Oba składniki umieszczamy w malakserze, dodajemy rozpuszczony olej kokosowy, odrobinę wody i dokładnie blendujemy na gładki krem. Jeśli nie macie malaksera możecie to zrobić przy użyciu blendera ręcznego. 

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. W dużej misce rozbijamy jajka, dodajemy szczyptę soli i chwilę ubijamy za pomocą miksera ręcznego. Cały czas mieszając, stopniowo dodajemy gęstą masę z fasoli i bananów. Dalej dodajemy pozostałe składniki: cukier trzcinowy, kakao, kawa. Tak przygotowane ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy ok. 23 cm, wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia i lekko natłuszczonej. 

Pieczemy przez ok. 20-30 minut. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach piernika, a następnie bierzemy się za przygotowanie kremu.

migdałowy krem

jeśli lubicie bardziej słodkie dodajcie trochę cukru lub zdrowego słodziku

  • 150 g płatków jaglanych
  • 3 łyżki rodzynek
  • 1,5 łyżki masła orzechowego z migdałów
Płatki zalewamy ciepłą wodą, odrobinę ponad powierzchnię płatków, dodajemy rodzynki i odstawiamy na kilka minut. Kiedy płatki wsiąkną wodę mieszamy je z masłem orzechowym i przekładamy do malaksera lub blendera. Blendujemy na gładki krem dodając odrobinę wody by ułatwić sobie zadanie, a krem nie stał się zbyt gęsty i zbity.




gruszki w miodzie

  • łyżeczka oleju kokosowego
  • 2 łyżeczki płynnego miodu
  • 1 duża gruszka lub 1 i pół mniejszej gruszki

Gruszki (obrane lub ze skórką) kroimy na pół, wykrawamy gniazda nasienne i kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy, układamy kawałki gruszek i polewamy je miodem. Przysmażamy kilka minut na średnim ogniu do czasu aż gruszki zmiękną i się zezłocą. Wyłączamy gaz i odstawiamy gruszki.




Na upieczonym spodzie brownie rozsmarowujemy równo migdałowy krem, a na samym wierzchu układamy gruszki. Posypujemy orzechami lub (jak ja) siemieniem lnianym.

Przed podaniem najlepiej jest schłodzić ciasto przez minimum godzinę w lodówce.

 Smacznego! 🌟


✩✩✩


✩✩✩


You Might Also Like

1 komentarze

Wyświetlenia