Najprostsza, najpyszniejsza szarlotka orzechowa (wegańska, bez glutenu)

13:05





Szarlotka to jedno z moich ulubionych ciast, ale przez kilka ostatnich miesięcy nie robiłam jej wcale - jakoś szkoda mi było czasu na męczenie się z zagniataniem ciasta, prażeniem jabłek i...
chyba wolałam wymyślać nowe przepisy niż wracać do tradycji. 




Ostatnio jednak naszła mnie ogromna ochota na odtworzenie tego smaku w nieco innej, świeższej i przede wszystkim prostszej odsłonie. 
A prościej nie znaczy od razu gorzej i mniej smacznie. Wręcz przeciwnie.
Teraz nie musicie spędzać dużo czasu w kuchni, by skosztować swojej ulubionej szarlotki!




Ciasto jest wilgotne, o lekko orzechowym posmaku, idealnie komponuje się z lekko kwaskowatymi jabłkami i cynamonem zwieńczonymi  migdałową kruszonką. 👌

Koniecznie wypróbujcie ten przepis i napiszcie, jak Wam smakowało.

ZOBACZCIE NA FILMIKU, JAKIE TO PROSTE!



Zajrzyjcie również na mój  Facebook Instagram!

Składniki: 


na małą keksówkę


jabłka


  • 2 duże jabłka
  • 2 łyżki drobnego cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • odrobina soku z cytryny

ciasto

  • 150 g płatków jaglanych
  • 40 g proszku budyniowego 
  • 1/2 szklanki drobnego cukru (lub innego zamiennika)
  • 2 łyżki płynnego masła orzechowego
  • 2 łyżki oleju kokosowego


migdałowa kruszonka


z podanych proporcji wyszło mi tego dość sporo, dlatego możecie zrobić z połowy składników albo wykorzystać później drugą połowę do innego ciasta lub np. owoców pod kruszonką

  • 2 łyżki płatków jaglanych
  • 2 łyżki mąki ryżowej (zamiennie z kukurydzianą)
  • 2 łyżki drobnego cukru
  • łyżka masła orzechowego
  • 50 g łuskanych migdałów 




Przygotowanie: 


KROK I :


Jabłka przekrajamy na pół, wykrawamy gniazda nasienne, a następnie ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Dodajemy cukier i cynamon, następnie skrapiamy niewielką ilością soku z cytryny.

KROK II:

Płatki jaglane zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy na kilka minut by napęczniały.
Potem dodajemy cukier, roztopiony olej kokosowy, proszek budyniowy i masło orzechowe. Wszystko dokładnie ze sobą mieszamy.

KROK III:


Migdały drobno siekamy i przygotowujemy kruszonkę.
Do miseczki wsypujemy płatki jaglane, następnie mąkę ryżową, cukier i drobno posiekane migdały. Wszystkie składniki rozcieramy przy pomocy palców na orzechową posypkę a'la kruszonkę.

KROK IV:

W wyłożonej papierem do pieczenia, delikatnie oprószonej mąką ryżową keksówce układamy stopniowo: ciasto jaglane (wyrównujemy po bokach), jabłka z cynamonem, a na koniec posypujemy kruszonką.

KROK V:

Ciasto pieczemy przez ok. 30 minut w temperaturze 190 stopni C.
Studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.






   Smacznego! 🌟

✩✩✩


✩✩✩










You Might Also Like

4 komentarze

Wyświetlenia