Szpinakowo-brokułowy krem z wędzonym łososiem

17:25






Wraz z nadejściem wiosny wykorzystuję namiętnie ostatnie warzywne mrożonki i tworzę nowe przepisy. Mam w sobie więcej energii i pragnę robić więcej wspaniałych rzeczy!, wiecie - biegać, skakać, zmieniać świat na lepsze. Ale do wszystkich tych czynności potrzebuję porządnej dawki energii z innych źródeł niż słońce. Całe szczęście w mojej lodówce również znalazło się trochę zieleni, co by przywołać wiosnę na talerze, zaszczycić je powiewem świeżości i lekkości.
Myślę, że dzisiejszy krem idealnie wpasowuje się w podane powyżej kryteria, więc jeśli brakuje Wam pomysłu na wiosenny lunch lub kolację - przychodzę z przepyszną propozycją!






Zupa jest lekka i pożywna, a z wędzonym łososiem stanowi pełnowartościowy posiłek. 
Ja podałam moją porcję z jogurtem naturalnym, wiórkami kokosowymi i zjadłam w towarzystwie wafli ryżowych. Mniam mniam 👌






A Wy jak powitaliście wiosnę? 🍃

Składniki:


  • 1/2 opakowania mrożonych brokułów
  • 1/2 opakowania mrożonego szpinaku
  • 2 większe/3 mniejsze ząbki czosnku
  • 200 g ziemniaków
  • łyżka oleju kokosowego
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz, bazylia, oregano



Przygotowanie: 

W garnku z grubym dnem roztapiamy olej kokosowy i podsmażamy na nim przeciśnięty przez praskę czosnek, solimy. 
Wrzucamy szpinak, brokuły i ziemniaki pokrojone w drobną kostkę, następnie zalewamy wodą nieco powyżej wysokości warzyw i zagotowujemy. 
Potem zmniejszamy nieco moc gazu i gotujemy warzywa pod przykryciem przez ok. 15-20 minut. 
Solimy, dodajemy pieprz, odrobinę bazylii i oregano. 
Po upływie wyznaczonego czasu zdejmujemy garnek z ognia, odstawiamy do lekkiego przestygnięcia, a następnie blendujemy na gładki krem.







do podania:

  • łosoś wędzony na zimno
  • jogurt naturalny
  • wiórki kokosowe





Zupę skrapiamy sokiem z cytryny, podajemy z jogurtem naturalnym, wiórkami kokosowymi i kawałkami wędzonego łososia. 



      Smacznego! 🌟


✩✩✩


✩✩✩







You Might Also Like

1 komentarze

Wyświetlenia