Omletowe wrapy z pastą z bobu

11:46





Przepyszne, leciutkie wrapy, które zrobicie z jajek, odrobiny mąki i przypraw. Ta wersja jest znacznie lżejsza i smaczniejsza od tradycyjnej! Do placków przygotowałam również pastę z bobu i pieczone frytki z marchewek. Myślę, że to idealny zestaw na wiosenny obiad lub kolację. 






ZOBACZ NA FILMIKU, JAKIE TO PROSTE!





Składniki:


omletowe wrapy 

  • 4 jajka (lub jak u mnie - 2 z podwójnym żółtkiem)
  • 2 łyżki mąki ryżowej 
  • sól, pieprz, oregano bazylia 

Przy pomocy blendera lub miksera miksujemy jajka z mąką i przyprawami. Rozgrzewamy dobrze patelnię, delikatnie natłuszczamy olejem roślinnym a następnie smażymy cienkie omlety. Wlewamy część jajecznej masy, tak by delikatnie pokryła dno patelni cienką warstwą i rozprowadzamy ją po powierzchni poruszając patelnią. Podgrzewamy aż boki się zetną, podważamy łopatką i przewracamy na drugą stronę. Po kilku sekundach zdejmujemy z patelni.


pasta z bobu

  • ok. 1/2 opakowania mrożonego bobu
  • ząbek czosnku
  • łyżka jogurtu
  • odrobina soku z cytryny
  • sól i pieprz
Bób gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzony i przestygnięty miksujemy na gładką pastę z dodatkiem czosnku, jogurtu, soku z cytryny i przypraw. Jeśli będzie się ciężko blendowało, należy do pasty dodać niewielką ilość wody. 

pieczone marchewki 

  •  kilka marchewek 
  • sól, pieprz, ostra papryka
  • olej rzepakowy
Myjemy, obieramy i kroimy w grubsze paski. Doprawiamy do smaku. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układamy marchewkę i polewamy niewielką ilością oleju roślinnego. Pieczemy przez ok. 20 minut w temp. 200 stopni C.






Na usmażonych wrapach rozsmarowujemy pastę z bobu, układamy frytki z marchewki i inne ulubione dodatki, następnie zawijamy w rulon.







       Smacznego! 🌟


✩✩✩


✩✩✩



You Might Also Like

4 komentarze

Wyświetlenia