FIT CZEKOLADA - NAJLEPSZA!

17:36





Fit czekolada? Że niby kolejny mój wielce dietetyczny wymysł? 
Uwierzcie, to wyszło tak pyszne, że grzechem byłoby nie podzielić się z Wami  TYM przepisem!




Właściwie to "efekt uboczny" przy robieniu zdrowszej wersji popularnych Michałków. Czekoladki nie wyszły do końca tak jak chciałam - głównie ze względu na brak niektórych składników i moją wewnętrzną potrzebę zmian. Dodałam kilka składników od siebie i takim sposobem stworzyłam czekoladę!


Przeleżała trochę czasu w zamrażalce, stała się bardziej zwarta, ale wciąż prosta do krojenia.
Za pierwszym i drugim razem dodałam do niej posiekane orzechy, za trzecim i czwartym - wiórki kokosowe. Była też odżywka białkowa, ale skończyła się jak chciałam nagrać film, więc podaję przepis bez jej dodatku. Natomiast jeśli ją posiadacie i chcecie ją dodać, użyjcie jej zamiast mleka w proszku. :)



ZOBACZ  NA FILMIKU JAKIE TO PROSTE!



Składniki:



  • 50 g zmielonych płatków owsianych / drobnej kaszy manny / mąki pełnoziarnistej
  • 2-3 czubate łyżki naturalnego kakao
  • 2-3 czubate łyżki cukru trzcinowego (lub innego słodzidła)
  • 2-3 czubate łyżki mleka w proszku (w wersji wegańskiej można użyć kokosowego)
  • 2-3 czubate łyżki wiórków kokosowych 
  • 1 czubata łyżka masła orzechowego
  • 1 czubata łyżka oleju kokosowego
  • 1/2 szklanki mleka (zamiennie z kokosowym)








Wykonanie? Nic prostszego!
Do miseczki przekładamy masło orzechowe i olej kokosowy, wlewamy podgrzane wcześniej mleko, wsypujemy mąkę/kaszę, kakao, cukier trzcinowy, mleko w proszku i wiórki kokosowe. Wszystko dokladnie mieszamy, w razie trudności dolewamy odrobinę (dosłownie odrobinkę) mleka. Masa powinna być bardzo gęsta. Przelewamy naszą masę do foremki wyłożonej folią, wyrównujemy. Wstawiamy do zamrażalki na min. godzinę przed podaniem. Gotowe!











        Smacznego! 🌸


✩✩✩


✩✩✩




You Might Also Like

7 komentarze

Wyświetlenia