FOODBOOK #3 - Co jem w ciągu dnia?

17:48




To już trzeci wpis z cyklu Foodbook!
Zauważyłam, że wpisy i filmiki tego typu cieszą się sporym zainteresowaniem, więc postanowiłam zrobić kolejną część. Są to przykładowe przepisy na główne posiłki w ciągu dnia, których przygotowanie nie zajmuje wiele czasu, a są na dodatek zdrowe i bardzo smaczne! Nie mam niestety na tyle czasu, by za każdym razem nagrywać zjadane posiłki i przekąski, dlatego zebrałam te, które pojawiają się u mnie ostatnio najczęściej. 



Z O B A C Z     F I L M I K !






ŚNIADANIE



Jaglanka z bananem, masłem orzechowym i cynamonem

Ostatnio ratuje moje poranki, kiedy czasu niewiele, a trzeba czymś wartościowym dostarczyć energii na resztę dnia. Płatki jaglane jadam zamiennie z płatkami owsianymi, które chyba nigdy mi się nie znudzą - albo w postaci placuszków albo omletów albo porannych miseczek wypełnionych po brzegi samymi dobrociami jak ta! ❤





  • 50 g płatków jaglanych
  • szklanka pół na pół mleka i wody 
  • 1 banan
  • czubata łyżeczka/łyżka masła orzechowego (u mnie Ostrovit-najpyszniejsze jakie jadłam!)
  • cynamon


Płatki jaglane zalewam w miseczce ciepłą wodą i odstawiam do napęcznienia. W garnuszku zagotowuję szklankę mleka i wody w proporcji pół na pół. Gdy zacznie bulgotać dodaję płatki jaglane i chwilkę mieszam. Zmniejszam moc palnika i gotuję kilka minut pod przykryciem. W międzyczasie obieram i rozgniatam banana, dodając do niego łyżkę ciepłej jaglanki (dzięki temu mleko się nie zetnie). Do garnuszka dodaję "bananową papkę", masło orzechowe i cynamon, mieszam. W miarę jak jaglanka gęstnieje dolewam więcej wody. Jeszcze przez chwilę trzymam na ogniu, a potem odstawiam.
Podaję z ulubionymi dodatkami, na zdjęciu - plasterki miękkiej, słodkiej gruszki i rodzynki do osłodzenia.
Pycha!






OBIAD




Wegańska potrawka z czerwonej soczewicy z ryżem basmati


Na główny posiłek serwuję sobie potrawkę, którą umieszczałam ostatnio na blogu (po przepis kliknij TUTAJ). Jest idealna na chłodniejsze,majowe dni, bo mocno rozgrzewa i na długo pozostawia uczucie sytości. Myślę, że będę robiła je coraz częściej.






KOLACJA


Jajecznica z lekką sałatką i razowymi grzankami

Jak mówiłam, nie lubię kombinować,a to jedna z szybszych i zdrowszych opcji. Jajka smażę króciutko na niewielkiej ilości masła, po czym ściągam z ognia i podaję w towarzystwie sałatki i razowych grzanek.


  • 2 jajka od szczęśliwych kurek
  • niewielka ilość masła
  • sól
  • 1 grahamka
  • porcja sałatki (sałata lodowa, pomidor, ogórek świeży, ogórek kiszony, kukurydza słodka z puszki, rukola, odrobina jogurtu, olej z pestek winogron, sok z cytryny, sól, pieprz)


Jajka dokładnie roztrzepuję z dodatkiem soli. Patelnię rozgrzewam, dodaję masło, wlewam jajeczną masę i smażę chwilę na średnim ogniu. Grahamkę kroję na pół i opiekam w opiekaczu. Składniki na sałatkę myję kroję i łączę ze sobą w jednej misce. Wszystko podaję razem.






     
    Smacznego! 🌟


✩✩✩


✩✩✩
























You Might Also Like

2 komentarze

Wyświetlenia