Ciasto piernikowe z burakiem

14:45





Zrobiłam już ciasto z cukinią i kilka z dodatkiem marchewki. Teraz nadszedł czas na coś bardziej nietypowego - buraka. Warzywo piękne, ale chyba jeszcze nie w pełni docenionie.
Dlatego dzisiaj chciałabym Wam przedstawić kilka jego wspaniałych właściwości i pokazać, że nie musi być tylko kojarzony z dodatkiem do obiadu - ba, sprawdzi się także w świątecznym wypieku!



Barwnik, któremu burak zawdzięcza swój cudowny kolor to w dużej mierze betanina i betaina.
To bardzo silne przeciwutleniacze, ktore czterokrotnie zwiększają przyswajanie tlenu przez komórki, co wspomaga układ krwionośny i zapobiega powstawaniu anemii, mimo niewielkiej zawartości żelaza. 
Buraki obfitują w kwas foliowy, który nie tylko wspomaga rozwój płodu, ale także pomaga usunąć z krwiobiegu homocysteinę, której wysoki poziom może przyczyniać się do chorób serca. A to tylko niektóre z zalet! 




Wracając do kwestii kulinarnej - to jeszcze nieodkryta perełka, w której tkwi ogromny potencjał, jaki trzeba po prostu odkryć. Ja zrobiłam to wczoraj. Od razu w całym domu zrobiła się iście świąteczna atmosfera, która wprowadziła mnie w baaaardzo przyjemny nastrój. Ciacho które Wam teraz prezentuję powstało na bazie mąki orkiszowej i miodu lipowego. Jest tam rzecz jasna przyprawa do piernika, kakao, masło orzechowe i... BURAK. A na wierzchu polewa bardzo czekoladowa i mały dietetyczny grzeszek - kolorowe posypki. Wybaczcie mi, ale nie mogłam się powstrzymać - są urocze!
A ciasto finalnie wygląda bardzo zimowo i bardzo świątecznie. Czyż nie? 


Składniki:


  • 2 szklanki mąki orkiszowej 
  • 2 łyżki przyprawy do piernika (najlepiej bez cukru)
  • 2 łyżki naturalnego kakao
  • 2 łyżki masła orzechowego (najlepiej płynne)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu 
  • 3 jajka klasy M
  • ugotowany burak (ok.200-300g)
  • 200 g miodu lipowego 
  • 1/2 szkl. oleju rzepakowego
  • szczypta soli





Buraka ścieramy na tarce o małych oczkach.
Do jednej miski przesypujemy składniki suche: mąkę orkiszową, przyprawę do piernika, kakao, cynamon i proszek do pieczenia. 
Dodajemy olej rzepakowy, miód lipowy, zmiksowane jajka, buraka oraz masło orzechowe. 
Całość dokładnie mieszamy do uzyskania gęstego ciasta. 
Ciasto przelewamy do prostokątnej formy, wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia i lekko natłuszczonej. Pieczemy przez ok. 25-30 minut w temp. 200 stopni C.

polewa czekoladowa

  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • odrobina ciepłej wody

Wszystkie składniki łączymy w jednej miseczce przy pomocy łyżki lub rózgi kuchennej. 
Tak przygotowaną polewę wylewamy na wierzch upieczonego ciasta. Przyozdabiamy wg uznania, ja akurat użyłam kolorowych posypek.



       
     Smacznego! 😇
     
✩✩✩


✩✩✩


You Might Also Like

2 komentarze

FlyB - Kulinaria

Facebook

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Wyświetlenia