Drożdżowe ciasto orkiszowe ze śliwkami

19:28



W życiu liczą się drobne przyjemności, a jedną z nich jest domowe ciasto drożdżowe. Na mące orkiszowej, ze śliwkami i lekką kruszonką. Do tego porządna dawka kawy w dobrym towarzystwie i poziom szczęścia automatycznie podnosi się o kilka poziomów wzwyż. 


Powiem Wam, że drożdżowe w robię wybitnie rzadko ze względu na długi czas przygotowania, ale teraz wymagała tego sytuacja. Po długiej nieobecności w rodzinnym domu zapragnęłam poczuć zapach piekącego się ciasta... które musicie spróbować! Idealne na długie wieczory pod kocem i ciepłą czekoladą/kawą/herbatą (niepotrzebne skreślić). 




Składniki:

na prostokątną formę 30 x 20 cm

  • 50 g świeżych drożdży
  • 200 ml mleka
  • łyżka cukru
  • szklanka ksylitolu*
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 szklanki mąki orkiszowej
  • 100 g masła
  • 0,5 kg śliwek węgierek


* ja użyłam 1/2 szklanki ksylitolu i kilka tabletek słodzika

kruszonka

  • kilka łyżek płatków orkiszowych
  • kilka łyżek mąki orkiszowej
  • łyżka oleju kokosowego/masła
  • ksylitol/słodzik

  1. Przygotowujemy rozczyn: do miski wkruszamy drożdże, dodajemy łyżkę cukru, łyżkę zwykłej mąki, wlewamy ciepłe (nie gorące!) mleko i dokładnie mieszamy. Drożdże powinny się całkowicie rozpuścić. Miskę z rozczynem przykrywamy ściereczką kuchenną i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 30 minut.
  2. Do miski wsypujemy mąkę pszenną i orkiszową, dodajemy rozczyn i pozostałe składniki: miękkie masło, ksylitol i żółtka. Ciasto wyrabiamy ręką aż będzie gładkie i elastyczne. W razie potrzeby dolewamy mleko lub dosypujemy mąkę. 
  3. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na min. godzinę.
  4. Po tym czasie ciasto przekładamy do lekko natłuszczonej, prostokątnej formy do pieczenia (ok. 30 x 20 cm).  Przygotowujemy kruszonkę. 
  5. Połówki śliwek układamy na wierzchu ciasta i posypujemy go kruszonką. 
  6. Ciasto pieczemy przez ok. 40 minut w 180 stopniach C.





    Smacznego! ❤


✩✩✩


✩✩✩






You Might Also Like

2 komentarze

  1. Wygląda apetycznie! :-)

    Zapraszam na mojego bloga! :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Gdyby zostało Ci kawałek to bardzo proszę o przesłanie. Wygląda smakowicie! <3

    OdpowiedzUsuń

FlyB - Kulinaria

Facebook

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Wyświetlenia