Owsiane muffinki z twarożkiem i gruszkami

13:48



W temacie owoców nie jestem specjalnie wybredna. W kółko bym jadła tylko jabłka i banany, od czasu do czasu sięgając po bardziej egzotyczne typu ananas z puszki czy pomarańcze. Latem oczywiście wszystko diametralnie się zmienia i masowo pochłaniam śliwki na zmianę z truskawkami. Niestety do lata daleko i próbuję ratować się owocami sezonowymi. I tym razem sięgnęłam po moje nie-ulubione gruszki.





Na blogu pojawiło się już kilka ładnych przepisów z jabłkami w roli głównej, więc żeby się nie powtarzać, do nowego przepisu wykorzystałam właśnie gruszki. Nie przepadam za nimi specjalnie, ale to chyba oczywiste, że w cieście wszystko smakuje inaczej. Najzwyklejsze w świecie płatki owsiane przemieniłam w mąkę, co pozwoliło stworzyć bazę do tych uroczych, cynamonowych muffinek. Owies i pełnoziarnista mąka nadały im ciekawego smaku, idealnie wpasowując się w gruszki i delikatne nadzienie z twarożku. Są o wiele lżejsze i zdrowsze od tradycyjnych babeczek. Zawierają węglowodany złożone, a więc błonnik pokarmowy + pełnowartościowe białko pochodzące z chudego twarogu. Bez białej mąki. Bez białego cukru. To pyszna, zdrowa przekąska, w sam raz na drugie śniadanie czy podwieczorek.
Łapcie przepis! ;)





Składniki :


na ok. 14 muffinek


  • +/- 200 g płatków owsianych górskich
  • 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 100 g miękkiego masła
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 2 jajka + 1 żółtko 
  • 2/3 szklanki cukru trzcinowego 
  • 1/2 szklanki mleka
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka cynamonu 
  • szczypta soli
  • 300 g gruszek (1,5 dużej gruszki po obraniu i wydrążeniu gniazd nasiennych)





nadzienie: 


 sporo mi z tego zostało, dlatego na wszelki wypadek lepiej zmniejszyć ilość składników o połowę

  • 250 g (kostka) twarogu chudego
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 2 opakowania cukru wanilinowego
  • białko 
+ płatki owsiane lub musli do posypania na wierzch każdej muffinki

Twaróg zmiksować na gładko z jogurtem, cukrem wanilinowym i białkiem. Odstawić.
Piekarnik nastawić na 180 stopni C.
Płatki owsiane zmielić na mąkę przy pomocy malaksera, blendera lub młynka do kawy. 
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę, zmielone płatki owsiane, sodę, proszek do pieczenia, szczyptę soli i cynamon wymieszać w jednej misce. W oddzielnym naczyniu połączyć ze sobą mokre składniki: miękkie masło utrzeć z cukrem trzcinowym na puszystą masę dodając stopniowo po jednym jajku, dodać żółtko z trzeciego jajka (białko zostawić do nadzienia serowego). Nie przestając ucierać, dodawać stopniowo jogurt naturalny i mleko.
Gruszki obrać, przekroić na pół, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w drobną kostkę. Dodać do ciasta.
Do papilotek nakładać kolejno :  łyżkę ciasta, jedną-dwie łyżeczki masy serowej oraz kolejną łyżkę ciasta zakrywającą nadzienie. Wierzch każdej z muffinek posypać musli lub płatkami owsianymi.
Piec przez ok. 20-25 minut do tzw. ,,suchego patyczka" w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Najlepsze jeszcze ciepłe.
Smacznego! ;)






You Might Also Like

0 komentarze

FlyB - Kulinaria

Facebook

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Wyświetlenia