Kasza jaglana z kurczakiem, cukinią i szpinakiem

17:53



Danie typu stir-fry z niezawodną kaszą jaglaną w roli głównej.
 Jestem jej wielką fanką, a smakuje mi ona zarówno na słodko, jak i wytrawnie. Co więcej, jest jedną z najzdrowszych kasz!
I chociaż przygotowywałam ją już na wiele sposobów, to powyższe zestawienie smaków okazało się być najlepsze! 
Cukinia, młody szpinak, czosnek, cebula, pożywny kurczak, ser feta, a na wykończenie pomidor z pestkami dyni...
 Dużo składników, prawda? 
Ale spokojnie ! - zapewniam, że przygotowanie nie zajmie więcej niż 15 minut (no dobrze, o ile wcześniej ugotujecie kaszę ;))
Idealne danie na lunch do pracy/szkoły lub szybki obiad.
Zapraszam!


Składniki (na 2-3 porcje) :








  • ok. 100 g kaszy jaglanej (waga przed ugotowaniem)
  • filet z piersi kurczaka
  • 1/3 dużej cukinii
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • dwie garście młodego szpinaku baby 
  • 1/2 białej papryki
  • po 1/2 szklanki mleka i wody
  • 2 łyżki oleju
  • ser feta
  • sól, pieprz
  • pomidor 
  • pestki dyni

Przygotowanie :


Kaszę jaglaną ugotować wg przepisu, który znajdziecie TUTAJ.
Cukinię pokroić w półplasterki, cebulę w piórka, paprykę i mięso w kostkę. Lekko posolić. Na patelni rozgrzać olej wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Wrzucić pokrojone warzywa i podsmażać na dużym ogniu przez kilka minut. W razie potrzeby podlewać wodą. Przełożyć do jakiegoś naczynia, a następnie przesmażyć mięso (również przez kilka minut). Ponownie wrzucić na patelnię warzywa, podlać mlekiem i niewielką ilością wody, zagotować. 
Zmniejszyć ogień i trzymać przez kilka minut pod przykryciem. Następnie wrzucić szpinak, wymieszać. Doprawić wg uznania. Na koniec gotowe danie posypać pokruszonym serem feta. 
Podawać np. z pomidorem i pestkami dyni. 






Smacznego! :)




Lekkie i szybkie dania na upalne dni


You Might Also Like

0 komentarze

Wyświetlenia