Najlepsze pomysły na zdrową i lekką kolację

19:47



Kolacja to posiłek równie ważny jak wszystkie inne. Jej pora zależy od naszego trybu życia, jednak należy ją zjeść minimum 2-3 godziny przed snem. Chyba nie muszę wspominać, że niejedzenie po 18 to mit i bzdura totalna? ;)
No tak, ale ...


Co jeść?

Czego nie jeść? 

Czy w ogóle jeść coś o tej porze?





Przy przygotowywaniu kolacji powinniśmy ostrożniej dobierać produkty, tak by pomóc zapewnić swojemu  ciału odpowiednie składniki odżywcze, które pomogą mu w odpoczynku i regeneracji. Przede wszystkim ważne jest to, co spożywamy o tej porze. Prawidłowo skomponowana kolacja powinna przede wszystkim zawierać pełnowartościowe białko, tłuszcze i węglowodany złożone. Unikanie wieczornego posiłku może przyczynić się do spowolnienia metabolizmu, a my będziemy odczuwać głód, który utrudni zaśnięcie. Sytuacja wygląda podobnie przy ciężkostrawnych, tłustych potrawach - że kaloryczne to raz, a dwa, że bardzo długo zalegają w żołądku i powodują problemy z trawieniem. Także wystrzegajmy się dań smażonych, tłustych i nienaturalnie słodkich. Niewskazane są również niektóre warzywa, przede wszystkim warzywa strączkowe, kapusta, papryka, por... Mogą powodować uczucie pełności, a nawet mocne bóle brzucha.
W późnych porach nie sięgamy także po kawę czy mocną herbatę.


Produkty wskazane:


  • chude mięso
  • ryby (także tłuste)
  • owoce morza
  • twaróg/serek wiejski
  • jajka
  • zdrowe tłuszcze jak oliwa czy olej kokosowy
  • większość warzyw 

Produkty niewskazane:

  • tłuste sery
  • potrawy ciężkostrawne, smażone na głębokim tłuszczu
  • słodkie przekąski
  • większość owoców (przede wszystkim banany, winogrona i owoce suszone)
  • warzywa strączkowe (bób, fasola)
  • a także - por, cebula, papryka (podobnie jak strączkowe-są ciężkostrawne)


Przedstawione poniżej mini-przepisy to moje sprawdzone pomysły na pyszny, wieczorny posiłek. Składniki dobrałam na porcję dla jednej osoby. Ich kaloryczność nie przekracza 300-400 kalorii.
Potrawy są sycące, ale lekkie - nie obciążają żołądka, a ja nie odczuwam głodu i bez trudu zasypiam. :)


1. Sałatka z jajkiem i brokułem


Sałatki dają szerokie pole do kulinarnego popisu. Moja ulubiona wersja jest z jakiem (zamiennie z kurczakiem lub tuńczykiem), brokułem i lekkim sosem czosnkowym. Często dodaję także grzanki z razowego pieczywa.
 Jest naprawdę pyszna! :)


Co potrzebujemy?

  • jajko (ugotowane na twardo)
  • sałatę lodową
  • garść rukoli
  • pomidor 
  • 1/3 ogórka
  • kilka różyczek brokuła (ugotowanego al dente)
  • łyżeczka soku z cytryny
  • łyżka nasion słonecznika
  • sól, pieprz, suszona bazylia

opcjonalnie

  • pieczywo razowe
  • niewielka ilość masła
  • 3 łyżki jogurtu + 1/2 startego ząbku czosnku + sól i pieprz

Umyte i osuszone warzywa kroimy , skrapiamy sokiem z cytryny, doprawiamy. Jogurt mieszamy w kubeczku z czosnkiem, odrobiną soli i pieprzu. Na wierzchu sałatki układamy różyczki brokuła, następnie jajko pokrojone w ósemki, na koniec posypujemy nasionami słonecznika. 
Podajemy z grzankami i czosnkowym sosem.



2. Omlet z mozzarellą, szpinakiem i pomidorami


Omlety to świetny pomysł na kolację z przewagą białek i tłuszczy. Jeśli jednak sam omlet nie wystarcza- można dodać kromkę lub dwie razowego pieczywa.


Co potrzebujemy?

  • 2 jajka
  • 1/2 kulki mozzarelli
  • dwie łyżki wody
  • garść świeżego szpinaku 
  • pomidor
  • ząbek czosnku
  • łyżeczka oleju rzepakowego
  • sól, pieprz, suszona bazylia

Jajka roztrzepujemy w misce z dodatkiem wody, doprawiamy. Na oleju podsmażamy drobno starty czosnek, uważając by się nie przypalił. Przesmażamy szpinak, a następnie wlewamy masę jajeczną. Na wierzchu układamy cieniutkie plasterki pomidora i mozzarelli. Przykrywamy omlet i zostawiamy na kilka-kilkanaście minut na średnim ogniu do czasu, aż góra się zetnie. Doprawiamy suszoną bazylią (chyba, że macie świeżą ;) ).
Omlet świetnie smakuje z dodatkiem koncentratu pomidorowego.


3. Kasza jaglana z serkiem wiejskim i truskawkami


Tym razem propozycja na słodko. Owoców raczej nie poleca się wieczorem, ale dla truskawek można zrobić wyjątek. To jedne z najmniej kalorycznych owoców sezonowych - w 100 gramach zawierają niespełna 30 kalorii!

Co potrzebujemy?


  • 40 g kaszy jaglanej
  • 100 g serka wiejskiego (1/2 opakowania)
  • 150 g truskawek
  • 15 g wiórków kokosowych
  • miód (opcjonalnie)

Suchą kaszę uprażyć w garnuszku do czasu, aż poczujemy przyjemny zapach. Zalać 1/2 szklanki wody, zagotować. Gotować pod przykryciem na małym ogniu do czasu, aż kasza wchłonie płyn. Zajmie to ok. 15-20 minut. Dodać szczyptę soli. Odstawić do lekkiego wystudzenia.
Podawać z serkiem wiejskim, kawałkami truskawek i wiórkami kokosowymi. 


Na kolację warto zjeść także... 



Smacznego! :)

You Might Also Like

0 komentarze

Wyświetlenia