FIT serniczki na czekoladowym spodzie (bez sera!)

17:05



Wakacje oficjalnie rozpoczęte! W tym roku mam wyjątkowo dużo pomysłów i planów. Myślę, że nie będę się nudzić i pewnie wypróbuję mnóóóstwo nowych przepisów. :D






Kilka dni temu, inspirując się jagielnikiem, upiekłam takie oto serniczki w wersji mini.
Prawda, że urocze? ;)
Może zrobicie takie na dobry (i słodki!) początek wakacji?






Składniki:



na ,,serową" masę 

  • 100 g kaszy jaglanej
  • dwie łyżki (40g) roztopionego oleju kokosowego
  • kilka łyżek miodu (do smaku)
  • niewielka ilość (10g) proszku budyniowego, waniliowego
  • białko jaja kurzego


na czekoladowe spody


  • 50 g płatków owsianych
  • 1 dojrzały banan
  • łyżka naturalnego kakao
  • łyżka miodu






Przygotowanie:



KROK 1:  Gotujemy kaszę. Suche ziarna prażymy, mieszamy, zmniejszamy moc palnika i zalewamy szklanką wody. Gotujemy pod przykryciem do czasu, aż kasza wchłonie płyn.


KROK 2: Ugotowaną kaszę dokładnie blendujemy dodając : roztopiony olej kokosowy, miód, białko jaja i proszek budyniowy.


KROK 3: Banana rozgniatamy w miseczce dodając kakao, miód i płatki owsiane.


KROK 4: Formę na muffinki delikatnie natłuszczamy i formujemy w niej spody do serniczków. Z tych proporcji wyszło mi ich sześć.
Podpiekamy przez ok. 10 minut w temp. 180 stopni C.


KROK 5: Na podpieczone spody nakładamy naszą ,,sernikową" masę i ozdabiamy świeżymi truskawkami.


KROK 6: Pieczemy przez kolejne 15-20 minut w temp. 180 stopni C. Zostawiamy do przestudzenia. 






Smacznego! :)


You Might Also Like

0 komentarze

Wyświetlenia